Site Rengi

DOLAR 32,2795
EURO 34,9385
ALTIN 2.445,40
BIST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Muş’tan batı illerine tır ve kamyonlarla çiriş sevkiyatı

MUŞ’UN DAĞLARINDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN VE VATANDAŞLAR TARAFINDAN TOPLANARAK TÜCCARLARA SATILAN ÇİRİŞ BİTKİSİ, TIR VE KAMYONLARLA BATI İLLERİNE GÖNDERİLİYOR.

27.04.2021
74
A+
A-

Muş’un dağlarında doğal olarak yetişen ve vatandaşlar tarafından toplanarak tüccarlara satılan çiriş bitkisi, tır ve kamyonlarla batı illerine gönderiliyor.

Kentin yüksek kesimlerinde yetişen ve birçok yemek çeşidi yapılabilen çiriş bitkisi, vatandaşlar için kısa süreli geçim kaynağı oldu. Köylerden ve kentten çiriş otu toplamaya çıkan yüzlerce aile, Ramazan ayında hem havanın tadını çıkarıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Tüccarların satın aldığı çirişler, tır ve kamyon aracılığıyla İstanbul, Bursa, Ankara, Adana, Mersin ve İzmir gibi birçok büyük şehre gönderiliyor.

“Yaklaşık 30 bin insan buradan geçimini sağlıyor”

Yaklaşık 3 aylık süre içerisinde Muş, Bingöl ve Bitlis’ten 150 bin ton çiriş alarak yaklaşık 30 bin insanın ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden tüccar İrfan Diğer, “Bu bitkilerden köylüsü, nakliyecisi, komisyoncusu ve pazarcısına kadar herkes faydalanıyor. Bu bitkiler ilkbaharda vatandaşın geçim kaynağı oluyor. Ancak çok fazla bilinmiyor. Bu bitkiler yaklaşık 30 bin insanın ekmek kapısı haline gelmiştir. İlkbahar mevsimi ile birlikte Muş’un 30 köyünden vatandaş bu bitkileri topluyor. Bingöl’ün 20 köyünden ve Şemdinli’nin 30 köyünden çiriş alıyoruz. 3 ayda yaklaşık 150 bin ton çiriş satıyoruz. Buradan aldığımız bitkileri tırlarla Adana, Bursa, Mersin ve İstanbul gibi büyük şehirlere sevk ediyoruz” dedi.

Tüccarlardan Kemal Baran ise Muş’taki vatandaşlar tarafından dağlık alanlardan toplanan çiriş otunun kilogramını 1,5 liradan satın aldıklarını söyledi. Çirişe özellikle Muşluların yoğun olarak yaşadığı şehirlerden talep olduğunu belirten Baran, sevkiyatı tır ve kamyonlarla sağladıklarını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.