Site Rengi

DOLAR 32,2678
EURO 34,8556
ALTIN 2.434,14
BIST 10.089,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Üretici maliyetten, tüketici komisyoncudan şikayetçi

ÜRETİCİ AHMET YILMAZ HEM MALİYETTEN, HEM DE KOMİSYONCUDAN ŞİKAYETÇİ

11.02.2021
132
A+
A-

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki üreticiler, üretim maliyetleri ile komisyoncu paylarının sebze ve meyvede fiyat artışlarına neden olduğunu ifade ederek, komisyonculardaki hareketliliğin takip edilmesi gerektiğini söylediler.

Sebze ve meyve fiyatlarından üreticinin de tüketicinin de memnun olmadığını belirten Ödemişli çiftçiler, mazot, gübre ve elektrik gibi maliyetlerin düşürülmesini istediler. Tarlada 1 TL olan ürünün, pazar tezgahlarında ve raflarda üç dört katı fiyatla satılmasına tepki gösteren üreticiler, yetkililerin üreticiden tüketiciye olan süreci daha sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini belirttiler.

Kaymakçı Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Tatlı, “Büyükşehirlerdeki tüketiciler, ürün fiyatlarındaki artışlardan yakınırken üreticiler de para kazanamamaktan şikayet ediyor. O halde sorunun nerden kaynaklandığın araştırıp orta yolu bulmamız gerekir” dedi. Tatlı, üretim maliyetlerinin hızla arttığını belirterek, “Ürünümüzden elde ettiğimiz kazanç maliyeti karşılayamaz hale geldi. Öte yandan tarlada 1 liraya sattığımız ürünlerimizin büyükşehirlerde tüketici ile buluştuğunda bunun 3-4 katına çıktığını görüyoruz. Aradaki komisyoncu trafiği çok fazla. Üreticiden tüketiciye doğrudan buluşma sağlanamazsa fiyatlarda düşüş beklenmemeli” dedi.

Üretici Ahmet Yılmaz da tarlada 1 liraya satılan ürünün, büyükşehirlerde 7-8 liraya kadar çıktığını ifade ederek, “Belli bir fiyat politikası oluşturulmalı. Üretici malından kazanmalı. Fakat tüketici de fahiş fiyata ürün almak zorunda kalmamalı. Bakanlık aradaki nakliye ve komisyoncu karlarını takip etmeli” şeklinde konuştu.

Patates üreticisi Ali Bayram da üretim sürecindeki maliyet artışlarına dikkati çekerken şunları söyledi: “Şu an Ödemiş’te patates sökümü yapıyoruz. Üreticinin kazanabilmesi için fiyatın 1,5 liranın altına düşmemesi gerekir. Fakat şuan ürünü 1 TL’den sökmek zorunda kaldık. Bizden 1 liraya çıkan bir mal tüketici ile 4 liraya kadar buluşabiliyor. Üretici de haklı tüketici de haklı. Fiyat kontrolünün yapılması gerekiyor”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.