Site Rengi

DOLAR 34,0724
EURO 38,0724
ALTIN 2.832,80
BIST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Bu sokağın iki ucu tarihe götürüyor

UYGARLIKLAR VADİSİ OLARAK ADLANDIRILAN MENDERES HAVZASI’NDA KURULAN AYDIN’IN EFELER İLÇESİNDEKİ 1904 SOKAK, İKİ UCUNDAN GÖRÜNEN TARİHİ YAPILARI İLE DİĞERLERİNDEN AYRILIYOR.

17.05.2021
146
A+
A-

Uygarlıklar Vadisi olarak adlandırılan Menderes Havzası’nda kurulan Aydın’ın Efeler ilçesindeki 1904 sokak, iki ucundan görünen tarihi yapıları ile diğerlerinden ayrılıyor.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, yerleşim tarihi olarak milattan önce 4 bin 500’lü yıllara dayanan Aydın, tarihi güzellikleri ile insanları cezbediyor. Tralles, Aphrodisias, Nysa, Magnesia ve daha birçok antik kenti sınırlarında barındıran Aydın, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaya devam ediyor.

Tarihle iç içe yaşayan Efeler ilçesindeki kentin sokaklarında dolaşırken ise misafirlerinin önlerine çıkan tarihi yapılar dikkatlerden kaçmıyor. Aydın’ın Efeler ilçesi Hasan Efendi-Ramazanpaşa Mahallesi’ndeki 1904 sokak ise, bir yönüyle diğerlerinden ayrılıyor. Tarih kokan sokağın her iki ucundan ilerlendiğinde bir yanda 1585 yılından önce yapıldığı tahmin edilen Eski-Yeni Camii (Hasan Çelebi), diğer tarafına doğru ilerlendiğinde ise 1683 yılında inşa edilen Bey Camii tüm heybetiyle gözünüzün önüne çıkıyor.

Ayrıca 1908 ile 1904 sokağın birleştiği noktada sokak başında, 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Fatma Hanım Sıbyan Mektebi, Sebili ve Afife Hanım Çeşmesi’nden oluşan yapıyı da görmek mümkün olurken, sokak anı yaşamak isteyenlere güzel kareler bırakıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.