Site Rengi

DOLAR 32,3968
EURO 34,6186
ALTIN 2.392,64
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Tosya pirinci susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya

KASTAMONU’NUN TOSYA İLÇESİNDE YETİŞEN VE BÖLGENİN EN ÜNLÜ TARIM ÜRÜNÜ OLAN TOSYA PİRİNCİ, DEVREZ ÇAYI’NIN KURUMASI VE HAVALARIN SICAK GİTMESİ SEBEBİYLE SUSUZLUK TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDI.

31.05.2021
61
A+
A-

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yetişen ve bölgenin en ünlü tarım ürünü olan Tosya pirinci, Devrez Çayı’nın kuruması ve havaların sıcak gitmesi sebebiyle susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Tosya pirinci, bahar aylarında havaların kurak gitmesi ve Devrez Çayı’nda suyun kesilmesi sebebiyle susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İlçede yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen Tosya pirincinin yarısı, Devrez Çayı’nın kuruması sebebiyle susuz kaldı. Çiftçiler arazilerini sulamak için çözüm ararken, Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken bölgeyi ziyaret ederek, çalışma başlattı.

“Güvenli bir su talep ediyoruz”

Ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Eken, “Vatandaşımız, çiftçilerimiz belli bir alanda ekim yapamadı. Çiftçilerimiz gerekli aşamaya geldi. İşçilerini yaptı ama ekim aşamasında suya güvenemediler. Su kesildiğinden ve ilerde suyun kesileceğini düşündükleri için tarlalarını boz bıraktılar. İnşallah yetkililer sesimizi duyar. Güvenli bir su talep ediyoruz. Bu yıl ayrıca kuraklık da var. Hem de hat safhada bir kuraklık var. Belli bölgelerde bu şekilde bir kuralık var. Aşağı yukarı 12 bin dönüm taahhüt aldığımız halde 5 bin dönümü falan ekilemiyor. Bu şekilde terk edilmiş halde. Kuraklığımız had safhada” dedi.

“Alternatif ürün de yok”

Kadri Eken, üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, “Gelecekte güvenli ekebileceğimiz, suyu düşünmeyeceğiniz bir dönem istiyoruz. İnşallah dua ediyoruz ki gelecekte su gibi endişemiz olmasın ve biz biz tarlamızda çalışalım. Bu kadar masraf ettik. ’Acaba kuruyacak mı?’ diye endişemiz kalmasın istiyoruz. Burada çeltiğin alternatifi de yok. Alternatif ürün olsa dahi mutlaka suya ihtiyacımız var. Bu saatten sonra da ekeceğimiz bir alternatif ürün de yok. Bu tarla bu şekilde bu yılı boş geçirecek” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.