Site Rengi

DOLAR 32,2923
EURO 34,9733
ALTIN 2.442,51
BIST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C

Akyıldız: “Karaisalı depremine neden olan fay araştırılmalı”

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE 2. BAŞKANI DOÇ. DR. MUSTAFA AKYILDIZ, KARAİSALI’DA MEYDANA GELEN 3,8 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİN FAY MEKANİZMASININ ÜZÜCÜ OLAYLARA NEDEN OLMADAN DETAYLI OLARAK ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.

Akyıldız: “Karaisalı depremine neden olan fay araştırılmalı”
03.06.2021
149
A+
A-

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, Karaisalı’da meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki depremin fay mekanizmasının üzücü olaylara neden olmadan detaylı olarak araştırılması gerektiğini bildirdi.

Doç.Dr. Akyıldız, yaptığı açıklamada, Karaisalı’nın yaklaşık 15 km kuzeyine rastlayan alanda yerel saat ile 07.26’da aletsel büyüklüğü 3,8 olarak kaydedilen bir depremin odak derinliğinin 6,54 km olarak belirlendiğini kaydetti.

Söz konusu depremi ürettiği düşünülen kaynak fayının ise yaklaşık 18 km uzunluğunda olduğuna işaret eden Doç. Dr. Akyıldız, depremin meydana geldiği Karaisalı-Karsantı (Adana) Fay Zonunda, Kuzeydoğu -Güneybatı ve Doğu-Batı olmak üzere iki egemen doğrultulu fayın yer aldığını aktardı.

Fayların hareket mekanizmasına (fay türüne) bağlı olarak düşeyde veya yatayda meydana gelen deformasyonlar ve sarsıntı etkisi ile yapıların yıkıma uğradığını, faydan uzak mesafede yer alan yapıların ise sarsıntı etkisi ile yıkıldığını belirten Akyıldız, “Bu nedenle yaklaşık 18 km uzunluğundaki bu fayın üzücü olaylara sebebiyet vermeden mekanizmasının detaylı araştırılması gerekmektedir” dedi.

Türkiye’nin ve Adana’nın dünyanın en büyük deprem kuşakları üzerinde yer aldığını anımsatan Doç. Dr. Akyıldız, şunları kaydetti:

“Bir doğa olayı olan depremlerin, her an yaşanabileceğini unutmamalı ve depremlerin afete dönüşmesini önlemek için gerekli tedbirlerin de alınması gerekmektedir. Geçmişte yaşanan acıların yeniden yaşanmaması için depreme karşı duyarlılık düzeyinin üst seviyede tutulması da ayrıca önem taşımaktadır. Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Karaisalı ilçemizde yaşanan depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.