Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Bitlis’te fasulye ekimine başlandı

BİTLİS’İN TATVAN, AHLAT VE ADİLCEVAZ İLÇELERİNDEKİ ÇİFTÇİLER FASULYE EKİMİNE BAŞLADI.

Bitlis’te fasulye ekimine başlandı
21.06.2021
146
A+
A-

Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki çiftçiler fasulye ekimine başladı.

Türkiye’nin fasulye ihtiyacının yüzde 10’luk kısmının Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinden karşılandığı ve geçen yıl yaklaşık 30 bin ton üretilen fasulye bu yıl yeniden toprakla buluştu. Tatvan ilçesinde 7 yıldan beridir fasulye üretimi yapan Özcan Balakan, 900 dönüm arazisinde fasulye ektiğini söyledi. Balakan, Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyünde çiftçilik yaptığını belirterek, “Genellikle kuru fasulye üretimi yapıyoruz. Bugün itibari ile de sertifikalı tohumlarımızı toprakla buluşturduk. Bugünden sonra 90 gün içinde hasadına başlayacağız. Dönümünde 400-450 kilogram fasulye elde ediyoruz. Üretilen fasulyelerimizi de burada paketleme yapan tesislerimize satıyoruz. İnşallah verimli bir yıl geçiririz” dedi.

Bitlis’in tohumluk kuru fasulyede Türkiye’nin yüzde 80’lik kısmını karşıladığını kaydeden Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, fasulyenin bölgede stratejik bir ürün olduğunu söyledi. Çelik, “Fasulye üretiminde resmen bir çığır açtık. 2019 yılında fasulye üretiminde 88 bin dekar alanda 24 bin ton ürettik. Türkiye’de 4’üncü sıradayken, 2020 yılında alanımızı 105 bin dönüme çıkardık, üretimimiz de 32 bin tonu geçti ve Türkiye’de 3’üncü sıraya yerleştik. Yemeklik üretimde bir üst ligdeyiz. Kuru fasulyenin sertifikalı tohumluk üretimi de ilimizde mevcuttur. Biz zaten bu konuda Türkiye birincisiyiz. Türkiye’nin tohumluk ihtiyacının yüzde 80’ini de Bitlis’ten karşılamaktayız. Bu yıl verimimizin de yüksek olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.