Site Rengi

DOLAR 34,0848
EURO 38,0621
ALTIN 2.835,26
BIST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

“Çağdaş Batı Literatüründe Kur’an Metnine Yaklaşımlar” konulu seminer düzenlendi

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) İLAHİYAT FAKÜLTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜM SEMİNERLERİ KAPSAMINDA HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN KABAKCI TARAFINDAN “ÇAĞDAŞ BATI LİTERATÜRÜNDE KUR’AN METNİNE YAKLAŞIMLAR” KONULU SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLDİ. SEMİNER FAKÜLTENİN YOUTUBE KANALINDAN CANLI OLARAK YAYINLANDI.

25.05.2021
110
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kabakcı tarafından “Çağdaş Batı Literatüründe Kur’an Metnine Yaklaşımlar” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminer Fakültenin YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı.

Seminerin moderatörlüğünü yürüten Tefsir Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Demircigil, açılışta konuyla ilgili kısa bir girizgah gerçekleştirdi. Batıdaki İslam araştırmaları denilince akla ilk olarak oryantalizmin geldiğini ve bu çalışmaların Avrupa merkezli bir bakışla icra edildiğini ifade eden Dr. Demircigil, Batıdaki çalışmaların sadece oryantalistler tarafından gerçekleştirilmediğini vurguladı.

Batıdaki bu çalışmalara duyarsız kalıp kalamayacağımız sorusuna da dikkat çeken Dr. Demircigil, İngilizce olarak yapılan yayınların Arapça ve Türkçe yayınlardan çok fazla olduğunu hatırlatarak bu çalışmalara bigâne kalınamayacağının altını çizdi. Dr. Demircigil, sözü daha sonra Dr. Ersin Kabakçı’ya bıraktı.

Konuşmasına, Dr. Demircigil’e ve onun şahsında SAÜ İlahiyat Fakültesi’ne teşekkür ederek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kabakçı konuyu hazırladığı slayt eşliğinde anlattı. Dr. Kabakçı, oryantalizmin kadim bir geçmişe sahip olduğunu, kendi içerisinde belirli kırılmaların olduğunu ve devasa bir literatür oluşturduğunu ifade etti ve bu sebeplerden dolayı bu söz konusu çalışmalara duyarsız kalınamayacağı gibi bunlara tamamen genellemeci ve negatif bakış açısıyla da yaklaşılamayacağını belirtti. Ayrıca duyarsız kalmanın veya genellemeci bir bakışla bu çalışmalara yaklaşmanın Müslümanlara fayda sağlamadığını da ifade etti.

Müslümanların Kur’an’a yükledikleri anlamla Batı literatüründe gayrimüslimler tarafından yüklenen anlamın temel paradigmalar sebebiyle farklı olduğunu vurgulayan Dr. Kabakçı, batı literatürünün de ön yargısız ve tarafsız bir şekilde ele alınmasının önemini vurguladı. Batı’da çağdaş Kur’an araştırmalarında hangi konuların öne çıktığına değinen Dr. Kabakçı ilk olarak metin bütünlüğü arayışlarının üzerinde durdu. İkinci olarak Kur’an mushafları yazmaları hakkındaki araştırmalara işaret eden Dr. Kabakçı, araştırmaların son yıllarda Kur’an’ın metnine yoğunlaştığını belirtti. Konuşması boyunca Kur’an metniyle ilgili çalışmaları değerlendiren Dr. Kabakçı, Müslümanların oryantalist çalışmalara da adil bir şekilde yaklaşması gerektiğinin üzerinde durdu. Kabakçı, oryantalistlerin Kur’an hakkındaki araştırmalarının İslam akidesini bozma dışında bilimsel gayelerinin de olabileceğini örnekler vererek belirtirken onların düştüğü hataları da zikretti.

Konuşmasının sonunda çalışılması gereken pek çok konu olduğunun altını çizen Dr. Kabakçı, bazı konu tavsiyeleri bulunarak konuşmasına son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.