Site Rengi

DOLAR 34,1148
EURO 38,1067
ALTIN 2.872,70
BIST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C

Pandemi kuklaları

ERZURUM DEVLET TİYATROSU SANATÇILARI YILMAZ KARAKUZU İLE OĞUZHAN VARTOLİOĞLU, OYUN OYNAYAMADIKLARI PANDEMİ SÜRECİNDE TÜRK TİYATROSUNUN BİR GELENEĞİ OLAN KUKLALARDAN ÜRETTİ. ONLARCA KUKLA NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE İZLEYİCİLERLE BULUŞACAK.

23.03.2021
131
A+
A-

Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçıları Yılmaz Karakuzu ve Oğuzhan Vartolioğlu, oyun oynayamadıkları pandemi sürecinde Türk tiyatrosunun bir geleneği olan kuklalardan üretti. Onlarca kukla normalleşmeyle birlikte izleyicilerle buluşacak.

Eski Türk geleneklerinde yer alan kukla sanatı, pandemi sürecinde Erzurum’da adeta yeniden hayat buldu. Devlet Tiyatrosu sanatçıları Yılmaz Karakuzu ile Oğuzhan Vartolioğlu, korona önlemleri kapsamında sahnenin kapalı olması nedeniyle Doğu’nun ilk ve tek oda tiyatrosu Medya Sanat Evi’nin atölyesinde kukla ve maske üretti.

Türkiye’de çok az tiyatro ve kişi tarafından icra edilen kukla sanatını Erzurum’da yaşatmak istediklerini söyleyen Yılmaz Karakuzu, “Pandemi sürecini en iyi şekilde değerlendirerek bu kuklaları yaptık. Maalesef ülkemizde bu işi yapan çok az ve değerli ustalarımız kaldı. Onların izinden yürüyerek bu sanatı Erzurum’da yeni nesle tanıtmak, oyunlar sahnelemek istiyoruz. Pandemi sonrası için hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

Tiyatro sanatçısı Oğuzhan Vartolioğlu da kukla sanatının yanında dünya tiyatrosunda önemli bir yeri olan maskelerden de tasarladıklarını belirtti. Vartolioğlu, “Maske tiyatrosu dünyada ilgi odağı ama Türkiye’de ne yazık ki çok az tiyatroda icra ediliyor. Biz bunu daha geniş kitlelere tanıtmak ve duyurmak istiyoruz. Farklı malzemeler ve özellikle plastikten maskeler üretip, mask oyunları hazırlıyoruz. Pandemiden sonra hem kukla sanatı hem de mask oyunlarıyla Erzurum’un kültür sanat hayatına renk katmak istiyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.