Site Rengi

DOLAR 34,2821
EURO 36,9634
ALTIN 3.025,37
BIST 8.767,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Per 19°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Sera bitkisel atıklarından ayda 6 bin kilogram organik gübre elde edilecek

BİTKİSEL ATIKLARI TOPLAYARAK KOMPOST ÜRETECEK OLAN SARICAKAYA BELEDİYESİ, BU AMAÇLA GELİŞTİRDİĞİ “BİTKİSEL ATIKLARI KOMPOST GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜP KATMA DEĞER YARATIYORUZ” PROJESİYLE, BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI’NDAN HİBE ALMAYA HAK KAZANDI.

20.05.2021
131
A+
A-

Bitkisel atıkları toplayarak kompost üretecek olan Sarıcakaya Belediyesi, bu amaçla geliştirdiği “Bitkisel Atıkları Kompost Gübreye Dönüştürüp Katma Değer Kazandırıyoruz” projesiyle, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan hibe almaya hak kazandı.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının 2020 Yılı Mali Destek Programlarına yapılan başvuruların değerlendirme sonuçlarını açıkladı. Bitkisel atıkları toplayarak kompost üretecek olan Sarıcakaya Belediyesi, bu amaçla geliştirdiği “Bitkisel Atıkları Kompost Gübreye Dönüştürüp Katma Değer Kazandırıyoruz” projesiyle hibe almaya hak kazandı. Yeni bir çevreci projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Sarıcakaya Belediyesi, ilçedeki 14 mahalleden toplayacağı bitkisel atıkları kompost ünitesinde dönüştürerek yeniden toprağa kazandırmayı hedefliyor.

Ayda yaklaşık 6 bin kilogram organik gübre

Mobil Kompost ünitesi kurularak, ilçedeki tüm mahallelerden toplanacak sera bitkisel atıkların, toplanmasıyla, aylık 6 bin kilogram organik gübre elde edilmesi hedefleniyor. Bitkisel tarım faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, proje hakkında “İlçemizde kayıtlı örtü altı ve açık alanda tarım yapılan 10 bin 76 dekar ekili alan bulunmaktadır. Ekili alanları incelediğimizde domates üretimi 3 bin 500 dekar ile ilk sırada yer almaktadır. 3 bin 500 dekar üretim yapılan domates ekim alanlarından yıllık 10 bin 500 ton atık çıkmaktadır. Bu atıklar genelde Sakarya Nehri yakınına gelişigüzel istiflenmekte burada çürümeye terk edilmektedir. Bu durum ilçe halkı için büyük bir probleme dönüşmektedir. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi ilçemizde bitkisel atıkların insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilerini kontrollü olarak bertaraf etmek, atık toplama tekniklerinde iyileştirme yapmak, toplanan atıkların geri dönüşümünü sağlayacak tesislerin oluşturulması için yeni projelerin geliştirilmesi son derece önemli bir konudur. Projemiz ile ilçemizde oluşan atık miktarının ilk aşamada seralarda sezon sonunda oluşan domates atıklarının bertaraftı sağlanması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Kompost gübreye dönüştürülecek atıklar Sarıcakaya çiftçisine organik gübre olarak dağıtılacak

Başkan Çam, “Projemiz ile birlikte temin edeceğimiz mobil kompost cihazı ve kompost enzimleri sayesinde kompost gübreye dönüştürülecek atıklar tarım ilçesi olan Sarıcakaya çiftçisine organik gübre olarak dağıtılması amaçlanmaktadır. Ayrıca farkındalık oluşturarak çiftçimizi çevreye daha duyarlı ve atıkların geri dönüşümü konusunda bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.