Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

248 yıllık tarihi cami restore edilmeyi bekliyor

YOZGAT’TA 248 YIL ÖNCE İNŞA EDİLEN VE AHŞAP İŞLEMELERİ, NAKIŞLARI VE YOĞUN TAVAN SÜSLEMESİ İLE DİKKAT ÇEKEN TOKMAK HASAN PAŞA CAMİ GÖRÜNÜMÜ İLE DİKKAT ÇEKİYOR.

15.05.2021
89
A+
A-

Yozgat’ta 248 yıl önce inşa edilen ve ahşap işlemeleri, nakışları ve yoğun tavan süslemesi ile dikkat çeken Tokmak Hasan Paşa cami görünümü ile dikkat çekiyor.

Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy köyünde, 248 yıldır ayakta duran ve ahşap süslemeleriyle dikkat çeken cami, restore edilmeyi bekliyor.

1773 yılında Çerkez Mehmet Bey tarafından inşa ettirilen camiye 1895 yılında onarımını yaptıran Tokmak Hasan Paşa’nın ismi verilirken tarihi caminin tavanını ve duvarlarını süsleyen ahşap işleme ve nakışların 248 yıldır hiç solmadan ve değerini kaybetmeden günümüze kadar gelmesi ise dikkat çekiyor. 2 yıldır ibadete kapalı olan cami çok sayıda yabacı ve yerli turist tarafından da ziyaret ediliyor.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Paşaköy köyü Hasanpaşa Mahallesindeki tek katlı, kırma çatılı, duvarları yığma taş örgülü tarihi cami, içerisindeki özelliklerinin tahrip edilmesini önlemek amacıyla 2005 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla koruma altına alındı.

Tarihi caminin restore edilerek tekrardan ibadete açılması gerektiğini söyleyen Paşaköy Köyü Muhtarı Mikail Bal, “Burası tarihi 250 yıllık tarihi camimizdir. Tavan ahşap yapı, işlemeli, nakışları ve süslemeleri ile Türkiye’de ender bulunan bir camidir. Buranın restore edilip imamının gelmesini, vatandaşlarımızın, köylülerimizin burada ibadet yapmalarını temenni ediyorum. Burası ilmek ilmek işlenmiş motifli ata yadigarı bir camimizdir. Buranın restore edilmesini burada yeniden ibadet edilmesini bekliyoruz. Burası vakıflara bağlı, biz herhangi bir müdahale edemiyoruz. Buranın kapalı olması bizi çok üzüyor. Buram buram tarih kokuyor ve Türkiye’deki ender camilerden bir tanesi” dedi.

Köyde yaşayan vatandaşlar ise caminin 250 yıllık ve ibadete kapalı olduğunu belirtirken caminin restore edilmesi gerektiğini söylediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.