Site Rengi

DOLAR 32,4990
EURO 34,7557
ALTIN 2.491,37
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

8 yıl önce keşfedilen ‘Denizli sümbülü’ tescillendi

DENİZLİ ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE GÖREVLİ ORMAN MÜHENDİSİ RASİM ÇETİNER VE ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ZEKİ DOĞMAZ TARAFINDAN 8 YIL ÖNCE BABADAĞ ETEKLERİNDE KEŞFEDİLEN ‘DENİZLİ SÜMBÜLÜ’, TESCİLLENEREK BİLİM DÜNYASINDAKİ YERİNİ ALDI.

25.05.2021
71
A+
A-

Denizli Orman Bölge Müdürlüğünde görevli Orman Mühendisi Rasim Çetiner ve Orman Endüstri Mühendisi Zeki Doğmaz tarafından 8 yıl önce Babadağ eteklerinde keşfedilen ‘Denizli sümbülü’, tescillenerek bilim dünyasındaki yerini aldı.

Denizli’nin en büyük botanik bahçelerinden birisi olan Babadağ’da yeni bir endemik tür daha keşfedildi. 1500 – 2000 rakımlı Babadağ eteklerinde keşfedilen türe ‘Denizli Sümbülü adı’ verildi.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğünde görevli Orman Mühendisi Rasim Çetiner ve Orman Endüstri Mühendisi Zeki Doğmaz tarafından keşfedilen tür, kendine has yapısıyla ve güzelliğiyle büyülüyor.

8 yıl önce keşfedildi

Denizli Sümbülü 8 yıl önce keşfedilirken, bilim dünyasına kazandırılması ve adlandırılması ise uzun sürdü.

Her yıl kontrol edilen bitkinin keşfedilmesinin ardından bölgede inceleme yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından makale haline getirilen tür, bu sayede “Scilla salbacus Yıldırım”, Türkçe ismi ile “Denizli sümbülü” olarak tescillenmiş oldu.

Simli perigon yapısı, kanatlı meyvesi ve en küçük tohuma sahip Chionodaxa olarak diğer türlerden net şekilde ayrılarak, 2 gün önce Denizli’nin sümbülü olarak bilim dünyasında beyaz bir sayfa ile muhteşem güzelliğini sergiledi.

Denizli Sümbülü, Denizli’ye özgü türler arasındaki yerini alırken, Denizli’ye özgü endemik bitki türü sayısının ise yaklaşık 50 olduğu belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.