Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Akbulut: “İnovasyon ticarileşmeye yönelik yapılmalı”

TÜRKİYE’DE 2020 YILINDA STARTUP YATIRIMLARI 2 MİLYARI GEÇTİ. YAPILAN BU YATIRIMLARIN ÜRETİM İÇİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN ADRES PATENT GENEL MÜDÜRÜ CUMHUR AKBULUT, “YENİ YAPILAN BU YATIRIMLAR ÖNEMLİ. ANCAK KATMA DEĞERLİ ÜRETİMLERİ YAPILAN İNOVASYON ÇALIŞMALARININ TİCARİLEŞMEYE YÖNELİK OLMASI GEREKİYOR” DEDİ.

04.03.2021
85
A+
A-

Türkiye’de 2020 yılında startup yatırımları 2 milyarı geçti. Yapılan bu yatırımların üretim için önemli olduğuna dikkat çeken Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Yeni yapılan bu yatırımlar önemli. Ancak katma değerli üretimleri yapılan inovasyon çalışmalarının ticarileşmeye yönelik olması gerekiyor” dedi.

Reel sektör ve kamu kurumları katma değerli üretimlerin artması adına birçok alanda çeşitli destekler veriyor. Bu doğrultuda 2020 yılında startup yatırımlarının arttığını anımsatan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, yapılan yatırımların ve geliştirilen ürünlerin reel sektördeki ihtiyaçlara yönelik geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Buna ilave girişimcilere mentorlük desteği de verilmesi gerektiğini anlatan Akbulut, “Girişim ekosistemine yeni giren yatırımcılara mentorlük desteği verilmesi hem zaman hem katma değerli üretim hem de ticarileşme süreçlerinin hızla ilerlemesine katkıda bulunacaktır. Özellikle günlük ihtiyaçların tespitine yönelik ürün geliştiren birçok kişi bu süreci projelendirmeye döküyor. Pazar araştırması ve fizibilite çalışması yapılmayan ve o anlık oluşan sorunu çözmeye yönelik geliştirilen fikir veya ürün maalesef ticarileşme aşamasına gelmeden sadece rafta kalıyor. Bu bağlamda inovasyon çalışmalarının reel sektördeki ihtiyaçların göz önüne alınarak yapılması gerekiyor. Böylece ürünün ticarileşme süreci de hızlanmış olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Ticarileşme potansiyeli yüksek olan ürünler seçilmeli”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı birçok kurumun startup’lara önemli destekler verdiğine dikkat çeken Cumhur Akbulut, “Burada verilen desteklerde ürünün ticarileşme kriterine önem verilmeli. Özellikle ticarileşme potansiyeli yüksek olan katma değerli teknolojilere yönelik verilen desteklerle diğer teşvikler arasında bir ayrım yapılmalı. Böylece yapılan üretimler neticesinde ticarileşme potansiyeli yüksek olan ürünler ön plana çıkacaktır” diye konuştu. 2020 yılında sadece patent alanında yüzde 1’lik artış yakalandığını anlatan Akbulut, “Yeni girişimcilerin yapmış oldukları katma değerli üretimleri sınai mülkiyet haklarıyla koruma altına alması bu rakamın 2021’de artmasında etkili olacaktır” diye konuştu.

“Yazılımlarda koruma altına alınabilir”

Türkiye startup Yatırımları’na ilişkin paylaşılan bir rapora yönelik değerlendirmelerde bulunan Akbulut şunları söyledi: “Raporda oyun sektör önemli bir başarıya imza attı. Buradaki sektör temsilcilerinin geliştirdikleri yazılımları fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla koruma altına alması değer üstüne değer katan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye girişim ekosisteminde yaşanan gelişimi yansıtan raporda mobil oyunlara ve dijital eğlence platformlarına olan yatırımcı ilgisinin artması dikkat çekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.