Site Rengi

DOLAR 32,5471
EURO 34,8914
ALTIN 2.432,91
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Alabalık tesislerinin çevreye etkileri araştırılıyor

ISPARTA’DA BİR PROJE KAPSAMINDA, HAVUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR. ARAŞTIRMA SONUNDA İŞLETMELERİN ÇIKIŞ SUYU YÖNETİMİNE İLİŞKİN UYGULANABİLİR YÖNETİM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİLECEK.

05.04.2021
107
A+
A-

ISPARTA (İHA) – Isparta’da bir proje kapsamında, havuz yetiştiriciliği yapan işletmelerin çevresel etkileri araştırılıyor. Araştırma sonunda işletmelerin çıkış suyu yönetimine ilişkin uygulanabilir yönetim önerileri geliştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) tarafından yürütülmekte olan ‘Alabalık Yetiştiriciliği Yapan Havuz İşletmelerinin Çevresel Etkisi’ projesi devam ediyor. Proje yürütücüsü Dr. Cafer Bulut, projenin arazi ve laboratuvar çalışmaların Denizli Tarım İl Müdürlüğü, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü ve Çameli Alabalık Üreticiler Birliği ile koordineli olarak sürdüğünü söyledi.

“Bilimsel veriler yoluyla aydınlatılabilir”

Su ürünleri yetiştiriciliğinin birçok ülkede bir sektör haline gelmesinin başta çevre olmak üzere kaynakların paylaşımı ve sürdürülebilir büyüme konularını ön plana çıkardığını belirterek, “Ülkemizde su ürünleri sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan alabalık tesislerinin çevresel etkileri konulu tartışmalar ancak bilimsel veriler yoluyla aydınlatılabilir. Zira çok farklı sucul ekosisteme sahip olan ülkemiz sularında, balık yetiştiriciliği ve çevre etkileşiminin bilimsel olarak izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda hazırlanan proje başta havuz yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Denizli ili Çameli ilçesinde Kanlıçay Deresi, Isparta ili Aksu ve Çandır Göksu Dereleri üzerinde yer alan tesisler su kalitesi yönünden düzenli olarak izlenmekte, tesislerin dere üzerine olan etkileri araştırılmaktadır. Bu proje ile Denizli ili Çameli Bölgesi, Isparta ili Aksu ve Çandır Bölgelerindeki karada kurulu gökkuşağı alabalığı üretim tesislerinin çevresel etkileri belirlenecek, bu etkilerin başlıca kaynakları tespit edilerek işletmelerin çıkış suyu yönetimine ilişkin uygulanabilir yönetim önerileri geliştirilecektir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.