Site Rengi

DOLAR 32,3744
EURO 35,0015
ALTIN 2.325,97
BIST 9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesinden eğitim ve öğretime destek

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM KARİKATÜRLERİ MÜZESİNE YÖNELİK DİJİTAL ARŞİVLEME SİSTEMİNİN ULUSLARARASI ÜST VERİ STANDARTLARI ÇERÇEVESİNDE GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN “DİJİTAL ARŞİV PROJESİ” FARKLI ALANLARDA FAYDA SAĞLIYOR.

05.03.2021
91
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesine yönelik dijital arşivleme sisteminin uluslararası üst veri standartları çerçevesinde geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen “Dijital Arşiv Projesi” farklı alanlarda fayda sağlıyor. Bu kapsamda dijital arşivlemesi tamamlanan karikatürler eğitim-öğretime destek malzemesi olarak kullanılacak.

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından gerçekleştirilen proje, etkin arşivleme sistemi, eser adı ve kodunun girilerek kolayca bulunabilmesi, hangi karikatürün hangi sanatçıya ait olduğunun öğrenilmesi kolaylıklarıyla eğitim ve öğretim için de dileyen akademisyenlerin kullanımına sunulacak.

Dijital arşiv eğitim ve öğretime destek malzemesi olacak

Hem karikatür tutkunlarına hem de eğitim ve öğretime başarılı bir uygulama sunan projenin yürütücülüğünü Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Kurulgan yaparken, proje ekibinde araştırmacı olarak Öğr. Gör Halime Yörü, Öğr. Gör. Hayriye Çetintaş ve Dilek Meriç yer aldı. Prof. Dr. Kurulgan proje ile ilgili şunları söyledi: “Sisteme şu ana kadar 5 binden fazla karikatür yüklendi. Dijital Arşiv Projesi sayesinde bundan sonra Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi bünyesinde bulunan sanat eserlerine kolayca erişim sağlanabilecek. Yapılan düzenlemelerle kurulan sistemde karikatürler, tıpkı kitap ya da makale gibi tanımlayıcı üst veri/kataloglama işlemlerinin yapılmasına imkân tanıyarak eğitim ve öğretim alanına da büyük katkı sunacak. Ayrıca projenin bir diğer ayağı olan ve arşiv programı ile bütünleşik çalışan 3 Boyutlu Sanal Müze yazılımı da tamamlandı. Bu yazılım, dokunmatik bilgisayar ekran ile sanal gezinti yapılmasına olanak sağlıyor.”

Tamamen yerli ve milli bir proje

Eğitim ve öğretime destek malzemesi olarak da kullanılacak olan Dijital Arşiv Projesi, tamamen yerli ve milli bir proje olarak dikkat çekiyor. Projenin geliştirilmesinde tamamen yerli kaynaklar kullanılması, projeyi güncelleme ve geliştirme açısından da olanaklı hale getiriyor. Dijital Arşiv Projesi bir Ar-Ge projesi olması sebebi ile Anadolu Üniversitesinin Ar-Ge konusundaki farkındalığı arttırma ve yeni projeler geliştirmeye yönlendirme amacı da taşıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.