Site Rengi

DOLAR 32,5227
EURO 34,8378
ALTIN 2.427,14
BIST 9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Anadolu’nun ilk umumi helası turizme kazandırılacak

ANADOLU’NUN İLK UMUMİ HELASININ TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN BAŞLATILAN RESTORASYON ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLDİ.

03.02.2021
108
A+
A-

Anadolu’nun ilk umumi helası devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile turizme kazandırılacak.

Tokat’ta tarihi Sulusokak çarşında bulunan Osmanlı döneminden kalma yapıda Tokat Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yüzde 80 oranında tamamlanan tarihi yapının ’Su ve Temizlik Müzesi’ olarak turizme kazandırılması planlanıyor. Halk arasında ’Sık dişini helası’ diye bilinen yapının 6 asır önce umumi hela olarak yaptırıldığı tarihi bilgiler arasında yer alıyor. Restorasyon çalışmalarında danışman olarak görev yapan Arkeolog Halis Alıcı, 900 adımda 900 yıllık eserleri bir arada görebilen tarihi çarşının turizme kazandırılması için çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından tarihi yapıda başlatılan restorasyon çalışmalarında önemli mesafe kat edildiğini belirten Alıcı, “Bu mekan Anadolu topraklarında bulunan 600 yıldan daha eski bir tarih. Birçok farklı medeniyet tarafından birçok farklı medeniyet döneminde hela olarak kullanılmış. Restorasyon çalışmalarında dış kubbenin kurşun kaplaması bitti. İç kısmındaki çalışmalar devam ediyor” dedi.

İlk defa görenler şaşırıyor

Alıcı, tarihi yapıyı görenlerin şaşırdığını belirterek, “Dışarıdan bakıldığında daha farklı bir amaçla yapılmış bina gibi görünüyor ama geçmiş tarihinden itibaren bir umumi hela olarak kullanıldığı bir aşikar. Buranın bir hela olarak kullanıldığında duyanlar görenler şaşırıyor. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra da temizlik ve su kültürü müzesi olarak halkımıza hizmet ederek yine şaşırtmaya devam edecek” diye konuştu.

Neden ’sık dişini helası’ denilmiş

Helanın isminin nereden geldiğini dile getiren Alıcı, “Bulunduğumuz lokasyonda birçok eski han var. Bu hanlara gelen tüccarlar ve bu hanlardan alışveriş yapmak için gelenler nedeni ile insan popülasyonu da fazla imiş. Hela sırasını beklerken birbirlerine sık dişini, sık dişini, demeleri nedeni ile halk arasında burası ‘sık dişini helası’ olarak isimlendirilmiş. Türkiye’de benzeri bir yapı yok” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.