Site Rengi

DOLAR 32,5601
EURO 34,8812
ALTIN 2.435,32
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Artvin’de baharın habercisi çiçekler erken açtı

METEOROLOJİ, ARTVİN ÇEVRESİ HARİÇ TÜM YURTTA YAĞIŞ VAR DEDİ, KENTTE ŞUBAT’IN BAŞINDA BAHARIN HABERCİSİ ÇİÇEKLER AÇMAYA BAŞLADI.

02.02.2021
82
A+
A-

Türkiye’nin birçok yerinde soğuk ve karlı hava hüküm sürerken Artvin’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle baharın habercisi olarak bilinen siklamen çiçekleri, erik ve kayısı ağaçları çiçek açtı.

Son dönemde kar ve yağmur yağışları yaşansada 3 aydır ülke genelinde ciddi anlamda kuraklık yaşandığını ifade eden Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Artvin’in de bu durumdan nasibini aldığını söyledi. Tüfekçioğlu, “Son 3 ayda Artvin’de yüzde 60‘ın altında bir yağış azalması söz konusu. Dolayısıyla yağışların az olması mevsimlerinde yumuşamasıyla birçok meyve ağacında baharın habercisi olan çiçeklerin açmaya başladı. Birçok meyve ağacı tomurcuk patlatmış durumda. Bazı yıllar bahar erken gelir bazı yıllar geç gelir. Tüm dünyaya ait verilere baktığımızda dünya genelinde 1 ile 1.5 derece sıcaklık artışı söz konusu Artvin’de bundan nasibini alıyor. Yani doğrudan iklim değişikliğine bağlamak doğru değil ama iklim değişikliğininde etkisi var” dedi.

“Kaçkar Dağları ve Karçal dağ silsilesi Artvin’e yağış alışını engelliyor”

“Artvin’in sahil kesiminin ciddi anlamda yüksek yağış alırken iç kesimleri kurak geçen bir ilimiz” diyen Tüfekçioğlu “İlin iç kesimleri Karadeniz’in almış olduğu yağışlar kadar yağış almıyor. Sahilde 2 bin 200 mm yağış varken iç kesimlerde bu miktar 300-350 mm’ye düşüyor. Kaçkar Dağları ve Karçal dağ silsilesi Artvin’e yağış alışını engelliyor. Bu dağlar özellikle de denizlerden gelen yağışların iç kesime ulaşmasında engel teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.