Site Rengi

DOLAR 32,2549
EURO 34,7126
ALTIN 2.386,66
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Aşı çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

COVİD-19 AŞI ÇALIŞMALARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI’NIN DA KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ

05.03.2021
82
A+
A-

2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alarak küresel pandemiye dönüşen Koronavirüse yönelik çalışmalarını sürdüren Atatürk Üniversitesi, Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğü bünyesindeki aşı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamdaki çalışmaların değerlendirildiği Atatürk Üniversitesi Covid-19 Aşı Çalışmaları Bilgilendirme toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın da katılımıyla gerçekleşti. Kültür Merkezi Mavi Salonda sosyal mesafe kurallarına uyarak düzenlenen toplantıya Rektör Çomaklı’nın yanı sıra, Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi ile rektör yardımcıları ve aşı çalışmalarına katkı sağlayan birim yöneticileri katıldı.

“Testler sonucunda insan üzerindeki faz çalışmalarına geçilecek”

Toplantıda konuşan Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi Covid-19 aşısı üzerinde yapılan çalışmalarda 3 farklı proteinin kodlanarak aşının önemli bir ayağı olan recombinat antijen elde edildiğini söyledi.

Çelebi, “Bu 3 faklı antijenden hayvanlara verilecek bağışıklık ile oluşan antikorun seviye ve dayanıklılık süresi saptanmaya başladı. Söz konusu çalışmalarla birlikte nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hızla sürdürülüyor. Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki Faz çalışmalarına geçilecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalar oldukça verimli geçti ve herhangi bir aksaklık olmadan da devam ediyor. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesine özel Covid-19 aşısının tıpta yerini alacağı umudu çok güçlü bir şekilde oluştu. Aşı Koordinatörlüğümüz aşı ve antijen (kit) hazırlama çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

“Takvime göre süreç iyi gidiyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TUSEB) Başkanlığına verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, aşı projesinin takvimine göre sürecinin olumlu seyrettiğini söyledi.

Şimdiye kadar bir aksilikle karşılaşılmadığını söyleyen Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesine ait bir aşının çok uzak olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu süreçte aşı koordinatörlüğünün gerçekleştirdiği çalışmaları gördüğümüzde aşı konusundaki ümitlerimiz gün geçtikçe artıyor. Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Tıp Fakültesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Hastalıklarının yanı sıra Eczacılık ve Veteriner Hekimliği bölümlerimizdeki öğretim üyelerimizin çabalarıyla bu günlere geldik. Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğünü gelecekte aşı merkezi, hatta AR-Ge enstitüsüne dönüştürme planımız var. Bu konu için gereken mercilere başvuruda bulunacağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.