Site Rengi

DOLAR 32,5767
EURO 34,9899
ALTIN 2.462,54
BIST 9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

ATO’dan “Ankara Taşı”na coğrafi işaret başvurusu

ANKARA TİCARET ODASI (ATO), BAŞKENTİN ÜRÜNLERİNİ KIYMETLENDİRME ÇALIŞMALARI ÇERÇEVESİNDE “ANKARA TAŞI” OLARAK DA BİLİNEN “ANDEZİT TAŞI” İÇİN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPTI. ATO YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜRSEL BARAN, “YERLİ ÜRÜNLERİMİZE KATMA DEĞER KAZANDIRMAK, DÜNYAYA TANITMAK VE İHRACAT YAPARAK EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ. ANKARA ANDEZİT TAŞI İÇİN YERELDE COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDIKTAN SONRA İLK HEDEFİMİZ AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN DE TESCİL ALMAK” DEDİ.

24.03.2021
105
A+
A-

Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkentin ürünlerini kıymetlendirme çalışmaları çerçevesinde “Ankara Taşı” olarak da bilinen “Andezit Taşı” için coğrafi işaret başvurusu yaptı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Yerli ürünlerimize katma değer kazandırmak, dünyaya tanıtmak ve ihracat yaparak ekonomimize katkı sağlamak için çalışıyoruz. Ankara Andezit Taşı için yerelde coğrafi işaret tescili aldıktan sonra ilk hedefimiz Avrupa Birliği’nden de tescil almak” dedi.

“Ankara Simidi”, “Ankara Döneri”, “Ankara Tavası” ve “Ankara Erkeç Pastırması”na coğrafi işaret tescili alan Ankara Ticaret Odası (ATO), “Ankara Tiftiği”, “Ankara Balı” ve “Çamlıdere Höşmerim Tatlısı”nın ardından “Ankara Andezit Taşı” için de tescil başvurusu yaptı. Ankara Andezit Taşı’nın tescil almasıyla birlikte ürünün daha da kıymet kazanacağını belirten ATO Başkanı Baran, “Ankara için büyük önem taşıyan ‘Andezit Taşı’nın coğrafi işaret tescili almasıyla ihracat imkânları ve buna bağlı olarak ekonomimize sağlayacağı katkı da artacak” diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin çalışmaları doğrultusunda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRK PATENT) “ Ankara Andezit Taşı” için coğrafi işaret tescil başvurusu yaptıklarını anlatan Baran, Türkiye’de ilk kez Gölbaşı İlçesi’nde keşfedilen Ankara Andezit Taşı’nın aşınmaya karşı dayanıklılığı, don ve ısı farklılıklarından etkilenmemesi, yüzeyinin herhangi bir boyaya ihtiyaç duymaması ve bakım gerektirmeyen yapısı nedeniyle binaların temel ve duvarlarında, zemin döşemelerinde, dış mekan ıslak alanlarda, kent mobilyaları, parke ve bordur taşları olarak yol ve kaldırımlarda kullanıldığını bildirdi. Ayrıca Ankara Andezit Taşı’nın işlenmesinin kolay olması ve ekonomik olması nedeniyle yaygın olarak kullanıldığının altını çizdi.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde büyük ustalıkla işlenerek cami, medrese, çeşme, han ve hamam gibi binalarda Andezit Taşı’nın kullanıldığını kaydeden Baran, Anıtkabir’den Ankara Kalesi’ne, Ankara Garı’ndan Hacı Bayram Veli Camisi’ne, Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne (1. TBMM Binası) kadar Ankara’nın önemli tarihi yapılarında taşın yer aldığını söyledi.

Baran, halen Ankara Gölbaşı’nda alt yükleniciler, yan iş kolları ve tedarikçilerle birlikte binlerce kişi için geçim kaynağı olan “Andezit Taşı”nın bir Ankara markası olarak tescil almasının yatırım ve iş birlikleri oluşturma açısından önem taşıdığını kaydetti. Baran, “Andezit Taşımız tescil aldığında Ankara sınırlarını aşıp Türkiye ekonomisi için önemli katkı sağlayacak” diye konuştu. Doğal taşların ticari olarak işletilebilen en eski inşaat malzemeleri olduğuna dikkat çeken Baran, madenciliğin bir alt grubunu oluşturan, mermerin de içinde yer aldığı doğal taşların yüksek katma değerli ekonomik yapısıyla önce çıktığını dile getirdi.

Andezit Taşı’nın sektördeki kullanımı için bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacına değinen Baran, konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları da “Kendine has özellikler taşıyan Ankara Andezit Taşı’nın işlenmesi de özel çalışma gerektiriyor. Bu alanda eğitimli gençlerimizin yetişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile diyaloğa geçerek Mesleki ve Teknik Liseler ile Mesleki Eğitim Merkezleri’ne Doğal Taş İşletmeciliği derslerinin eklenmesine ilişkin taleplerimizi ilettik, bu sayede hem ürünümüzün katma değerini artırıp hem de bu alanda istihdam sağlamayı hedefliyoruz” sözleriyle ifade etti.

Hedef AB’den tescil almak

Baran, Andezit Taşı için coğrafi işaret tescil çalışmalarının tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği’nden tescil almak üzere çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Baran, “Tamamen yerli ve milli olan Ankara Andezit Taşı’nın ihracat yaptığımız Çin, ABD, İspanya, Belçika, Bulgaristan gibi ülkelerle sınırlı kalmayıp, tüm dünya pazarına ulaşması açısından AB’den tescil almamız faydalı olacak” diye konuştu.

Andezit taşı nedir?

Volkanik kaynaklı bir doğal taş olan Andezit taşı, Ankara’da çıkartılması nedeniyle Türkiye’de Ankara taşı olarak da biliniyor. Dayanıklılığı ile meşhur Andezit Taşı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’da inşa edilen binaların birçoğunda kullanılmıştır. Suyu hapseden ve aşınmaya karşı dayanıklı olan Andezit Taşı, dirençli bir yapı malzemesi olması nedeniyle inşaat sektörü tarafından tercih ediliyor. Doğal bir ısı yalıtım malzemesi olan Andezit Taşı, yazın serinlik verdiği gibi kışın da ısı kaybını önlüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.