Site Rengi

DOLAR 32,3747
EURO 34,7361
ALTIN 2.394,49
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Ayanoğlu, “Down Sendromunda erken fizik tedavi ve özel eğitim çok önemli”

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (ADÜ) HASTANESİ ÇOCUK NÖROLOJİ BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ MÜGE AYANOĞLU, ERKEN BAŞLANAN FİZİK TEDAVİ VE ÖZEL EĞİTİMİN, DOWN SENDROMLU BİREYLERİN FİZİKSEL VE BİLİŞSEL KAPASİTESİNİ ARTTIRMADA BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINI SÖYLEDİ.

22.03.2021
138
A+
A-

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Müge Ayanoğlu, erken başlanan fizik tedavi ve özel eğitimin, Down sendromlu bireylerin fiziksel ve bilişsel kapasitesini arttırmada büyük önem taşıdığını söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Ayanoğlu, Down Sendromu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, down sendromlu bireylerde, konuşma ve dil gelişiminde gecikme, zeka geriliği, epilepsi, tiroid fonksiyon bozukluğu, kısa boy, kalp ve sindirim sistemi anomalilerinin sık görüldüğünü belirtti. Ayanoğlu, down sendromlu bireylerin aşırı kilo alma eğilimleri olması nedeniyle ilerleyen yaşlarda obez olabileceğini ifade ederek, bu durumun ruhsal duydu durumlarını ve hareket yetilerini önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, “Erken başlanan fizik tedavi ve özel eğitimin, Down sendromlu bireylerin fiziksel ve bilişsel kapasitesini arttırmada büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kromozomların, canlı vücudundaki bir çok hücrelerin çekirdeklerinde bulunan sıkıca sarılmış DNA paketleri olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Ayanoğlu, “Normal koşullarda insanlarda yarısı anneden yarısı babadan olmak üzere 23 çift, toplam 46 kromozom bulunmaktadır. Down sendromu olan olgularda ise 21. Kromozom 2 adet değil 3 adettir. Bu nedenle Down sendromlu olguların toplam 47 kromozomu olur. Küçük ve yuvarlak yüz, çekik gözler, basık burun kökü, küçük ve daha düşük yerleşimli kulaklar tipik dış görünüş özellikleridir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.