Site Rengi

DOLAR 32,3423
EURO 35,1164
ALTIN 2.307,30
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Batman’da koza yetiştiriciliği 180 aileye ekmek kapısı oldu

BATMAN’IN SASON İLÇESİNDE 5 AİLE İLE BAŞLAYAN İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, DEVLETİN SAĞLADIĞI DESTEKLE YAYGINLAŞARAK 180 AİLEYE YENİ GELİR KAPISI OLDU.

Batman’da koza yetiştiriciliği 180 aileye ekmek kapısı oldu
09.06.2021
78
A+
A-

Batman’ın Sason ilçesinde 5 aile ile başlayan ipek böceği yetiştiriciliği, devletin sağladığı destekle yaygınlaşarak 180 aileye yeni gelir kapısı oldu.

Sason ilçesinde ipek böceği üreticileriyle bir araya gelen Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, devletin sağladığı destekle 10 yıl önce deneme amaçlı üretimine başlanan ipek böceği yetiştiriciliğinin her geçen yıl daha da yaygınlaşarak bu yıl itibariyle 180 ailenin geçim kapısı haline geldiğini belirtti. Koza üretimini ilçede daha da yaygınlaştıracaklarını aktaran Gün, “İlçemizde ipek böceği yetiştiriciliğini ilk olarak yapan, bu işe ilk başlayan ailelerimizle bir aradayız. Bu ailelerimiz elde ettikleri kozaları fırınlandıktan sonra satışa gönderecek. Onlara destek vermek, yanında olduğumuzu göstermek için buradayız. Sason ilçemizde 9 yıl önce üç aile ile başlayan ipek böceği yetiştiriciliği şu anda 180 aile ile üretim devam etmektedir. İpek böceği geliri yüksek bir üretimdir. Böyle bir yerde 45 gün gibi kısa bir sürede 12 bin liralık gelir elde etmektedir. Sason ilçesinde yetiştiricilerimiz 1 ton civarında koza elde etmektedir. Burada elde edilen kozalar hazır hale geldikten sonra koza birliklerine gönderilerek satışa sunulmaktadır. Şu anda kilosu 70 liradan satışa sunuluyor. Bundan sonra tarım ve orman müdürlüğü olarak burada yetiştiricilerimize yönelik yeni çalışmalarımız, yeni desteklerimiz de olacak. Önümüzdeki yılda burada üretilen kozalardan iplik elde edip ipek gömlek, ipekten şal ve benzeri ürünleri elde edip Sason ilçesindeki üreticilerimizin kalkındırılması yönünde çalışmalarımız olacaktır” dedi.

Sason ilçesinde yetiştiriciliği devam eden ipek böcekçiliği sayesinde 45 gün gibi kısa sürede 180 aile 12 ile 20 bin lira arasında gelir elde ederek geçimlerini sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.