Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bu oyuncaklar başka, çocukları geleceğe hazırlıyor

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE GÖREVLİ DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN KARTAL’IN GELİŞTİRDİĞİ BİLİMSEL OYUNCAKLARLA ÇOCUKLAR MATEMATİK VE FEN GİBİ BİRÇOK FARKLI ALANDA YETENEKLERİNİ GELİŞTİRİYOR

05.04.2021
96
A+
A-

Cumhuriyet Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal’ın geliştirdiği bilimsel oyuncaklarla çocuklar matematik ve fen gibi birçok farklı alanda yeteneklerini geliştiriyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal, çocukların sayısal zekâlarını kullanabilmelerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal’ın yaptığı bilimsel oyuncaklar sayesinde çocuklar oyun oynarken analitik düşünme, hızlı karar verebilme gibi yeteneklerini geliştiriyorlar. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Kartal “Projeye yaklaşık 6,5 yıl önce başladık. Çıkış noktamız da çocukların matematik ve fen alanlarında eksikleri olduğunu tespit etmemiz oldu. ‘Çocuklara matematiği ve feni sevdiremiyoruz, öğretemiyoruz’ şeklinde bir problemle karşılaştık. Bu sorun ulusal ve uluslararası sınavlarda da karşımıza çıktı. Liselere Geçiş Sınavı ve üniversite sınavında gördük ki; çocukların fen, fizik, kimya, matematik ortalamaları düşük. Biz bu ortalamaları nasıl yükseltebiliriz sorusuyla başladık işe ve Teknokent’e bir proje sunduk. Bu sorunu ortadan kaldırmak için eğitim materyalleri tasarlayacağız dedik ve projemiz kabul edildi” şeklinde konuştu.

Osmanlı dönemi oyuncakları yapılıyor

Dr. Öğr. Üyesi Kartal, Osmanlı döneminde oynanan oyuncakları da geliştirdiklerini belirterek, “Oyuncaklarda kesinlikle plastik kullanmadık. Organik ve geri dönüştürülebilir olması oldukça önemli. Şu anda da kendi özgün ürünlerimiz başta olmak üzere dünyadaki oyuncak örneklerini de koleksiyonumuza katarak zengin bir içerik oluştu. Bu arada tabii kendi kültürümüzü de unutmadık. Osmanlı döneminde oynanan oyunları geliştirerek, örneğin şehzade oyuncakları, kendi kültürümüzdeki oyuncakları da gün yüzüne çıkarttık. Ahşaptan imalatları yapıldı ve tüketicilere sunuldu. İstenildiğinde okul içi ve bireysel oyuncaklar Teknokent’ten temin edilebiliyor. Yaklaşık 16 tane alan uzmanı hocamızla birlikte bu fikirlerin prototip ürünlerini üniversitemizde geliştirdik ve bunları MEB’e sunduk. Bu ürünlerin tamamı Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir sergide gösterildi. Bu ürünlerin seri üretimleri yaptırılarak Türkiye’deki tüm özel eğitim veren okullara dağıtımı yapıldı. Türkiye’deki teknokentler arasında hem Ar-Ge anlamında hem de özel eğitim anlamında sadece biz çalışıyoruz diyebiliriz. En büyük mutluluk kaynaklarımızdan biri de bu oldu” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.