Site Rengi

DOLAR 32,3618
EURO 34,6556
ALTIN 2.388,33
BIST 10.174,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Çaylı: “Türk sineması kahramanlarının farkında değil”

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ, SİNE-DÜŞ TOPLULUĞU ARACILIĞIYLA GÖRSEL EFEKT VE ANİMASYON UZMANI ONUR CAN ÇAYLI İLE BİR ARAYA GELDİ

11.03.2021
143
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri, Sine-Düş Topluluğu aracılığıyla Görsel Efekt ve Animasyon Uzmanı Onur Can Çaylı ile bir araya geldi. Çaylı, “Türk sineması kahramanlarının farkında değil” değerlendirmesinde bulundu.

OMÜ Sine-Düş Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu etkinlikte Türkiye’de ve Hollywood’da görsel efekt, süper kahraman filmleri ve sektöre dair birçok konu konuşuldu. Moderatörlüğü Dr. Öğr. Üyesi ve Sine-Düş Danışmanı Filiz Erdoğan Tuğran üstlendi.

“Türk Sineması imkânsızlıklara rağmen görsel efektte iyi durumda”

Türkiye’deki görsel efektlerin yetersizliği üzerine yöneltilen soru ile söze başlayan Çaylı, “Aslında yetersizlikten ziyade donanım eksikliği desek daha doğru olur. Amerikan sinemasının 100 yılı aşkın bir tarihi var. Bu süreçte kendilerini sürekli geliştirme fırsatı buldular. Bununla beraber donanımsal açıdan Türkiye’nin çok daha ilerisindeler. Bu da onların daha hızlı ve deneyimli büyümelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Tüm bunlara rağmen Türk sinemasının da elindeki imkânlara rağmen gayet iyi olduğunu belirten Çaylı, “Mesela Türkiye’de de kurgu ve görsel efekt programlarını çok iyi kullanan sanatçılar var. Bunların sayısı azımsanacak gibi değil. Türkiye’de maalesef en büyük sıkıntı zamandır. Amerikan sineması yılların getirdiği birikimle görsel efekt konusunda yapım şirketleriyle eş zamanlı çalışabilmekte. Fakat Türkiye’de bu biraz zor ilerliyor” diye konuştu.

“Sinema okullarında yeterli görsel efekt eğitimi yok”

Gerek Türk gerekse Amerikan okullarındaki sinema öğrencilerine yeterli seviyede görsel efekt üzerine eğitim verilmediğine değinen Çaylı, “Ben de mesela görsel efekt üzerine eğitim veriyorum fakat ne yazık ki öğrencileri bu konu üzerine fazla donatamıyoruz. Öğrenciler mezun olduktan sonra sektörde bu işi yapmak istediklerinde deneyimsiz oldukları için geri çevrilme durumları söz konusu oluyor. Bu sebeple eğitim sisteminin buna göre düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

“Türk sineması kahramanlarının farkında değil”

Türkiye’de çekilen kahraman temalı filmlerin azlığı üzerine duran Çaylı, “Türk kültürü ve Türk mitolojisinde birçok kahramanımız var ve maalesef bunlara dair filmler çekilmiyor. Amerikalıların mitolojisi ve kahramanları olmadığı için süper kahramanlar yaratıyorlar. Bizler ise buna özeniyoruz. Hâlbuki Mustafa Kemal Atatürk gibi dünya çapında tanınan büyük bir kahramanımız var. Üzerine birçok film ve dizi yapılabilecekken çok az yapım var” şeklinde konuştu.

Etkinlik sonuna gelindiğinde, pandeminin ardından OMÜ İletişim Fakültesi’nde yüz yüze söyleşi yapmak istediğini belirten Görsel Efekt ve Animasyon Uzmanı Onur Can Çaylı katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sundu ve etkinlik sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.