Site Rengi

DOLAR 32,4868
EURO 34,7362
ALTIN 2.408,56
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Çeşme’de ’Soğanı Kavurma’ etkinliği

TÜLİN ONANER

04.03.2021
82
A+
A-

Çeşme’nin yöresel beyaz soğanını tanıtmak, tüketimi arttırmak ve yerli üreticiye destek olmak amacıyla, “Soğan tarlada kalmasın, sofralarınızda olsun” projesi kapsamında Ilıca Pazarı’nda, “soğan kavurma etkinliği” gerçekleştirildi.

Üreticinin emeğine saygı, soğanın tarlalarda kalmaması, daha lezzetli yemekler için sofralarda soğana daha fazla yer verilmesi gerektiği vurgulanan etkinlikte, kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan soğanın içerdiği asitler ile özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkisine dikkat çekildi. Demir ve tiamin gibi birçok faydalı besin kaynağını da içinde barındıran soğanın, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi hastalıklardan koruduğu da vurgulandı.

Gökçen Adar’ın soğan yemekleri kitapçığı dağıtıldı

Alaçatı’da yaşayan, yöresel lezzetlerle ilgili yazdığı kitapları bulunan ve Alaçatı Ot Festivali’nde ot yemekleri yarışmalarında jüri üyeliği yapan Gökçen Adar’ın, soğan yemekleri, soğan saklamanın en iyi yolları ile bilgiler içeren el kitapçığı da, etkinlik sırasında vatandaşlara dağıtıldı.

Tülin Onaner, soğan kavurarak vatandaşlara ikram etti

Günümüzde artık marka haline gelen Alaçatı Ot Festivali’nin ilk çıkışında önemli katkıları olan Tülin Onaner de etkinlikte soğan kavurarak, lavaş içerisinde vatandaşlara ikram etti. Onaner, soğanın yemeğe kattığı lezzet ve insan sağlığı açısından faydaları hakkında da vatandaşlara bilgi verdi.

“Soğan tüketimini 2-3 katına çıkarmalıyız”

Soğanın bu yıl çok üretildiğine de dikkat çeken Tülin Onaner, “Gerektiği gibi tüketilemiyor. Tarlada kaldı, ziyan oldu. Yeterli tüketim olmaması nedeniyle üreticinin üretim isteği de kalmıyor. Halbuki soğan, bizim mutfağımızın kralı. Elimizdeki soğanları Mayıs ayına kadar koruyamazsak, fiyatı çok artacak. Hatta soğan ithal etmek zorunda kalacağız. Soğanı ziyan etmemeliyiz. Bütçemiz için, sağlığımız için, üreticimize destek olmak için, daha lezzetli yemekler için soğan tüketimimizi 2-3 katına çıkarmalıyız” diye konuştu.

“Bol bol tüketmeliyiz”

Soğanın sağlık açısından yararlarına da dikkat çeken Onaner, “Soğan, antioksidan bir besin. Dolayısıyla bulaşıcı hastalıklarda koruyucu özelliği var. Mutfağımızda bol bol tüketmeliyiz. En ucuz, en lezzetli, en yararlı bir besin olan soğana dikkat çekmek istiyoruz. Seralarda yetiştirilmiş pahalı ürünleri değil, kilo kilo soğan alın, pişirin, yiyin” diye belirtti.

“Soğan, mutfağın kralı, beyaz soğan ise soğanların kraliçesi”

Çeşme’nin yöresel beyaz soğanı hakkında da bilgi veren Onaner, “Beyaz soğan, Çeşme’nin endemik bitkisi. Çeşme Belediyesi, Çeşme’nin endemik bitkilerinin korunması ve tanıtımı için yoğun çalışma yürütüyor. Çeşme’nin beyaz soğanı da gerçekten önemli bir endemik ürün. Soğan, mutfağın kralı, beyaz soğan ise soğanların kraliçesi diyoruz. Dolayısıyla, Çeşmeli üreticiye de; ’Aman, ne yap yap, daha iyi planla, programla, daha çok yetiştir’ diyoruz. Ama daha soğanı dikerken, ’Nasıl satacağım, kime satacağım, onun da programını yap’ diye uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.