Site Rengi

DOLAR 32,3549
EURO 34,7957
ALTIN 2.394,30
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Çığ bölgesindeki canlar güvenlik korucularına emanet

ARAS PROJESİ ÇERÇEVESİNDE ÇIĞ RİSKLERİNİN OLDUĞU 4 İLÇEDE GÖREVLİ 200 GÜVENLİK KORUCUSU, BELLİ EĞİTİMLERE TABİ TUTULDU.

10.03.2021
106
A+
A-

Türkiye’nin en çok kar alan illerinden Van’da olası çığ facialarında can kayıplarının önlenmesi amacıyla, coğrafyaya hakim olan güvenlik korucuları arama kurtarmada da başrolü oynayacak.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) Projesi kapsamında Van’da çığ bölgelerinin fizibilite çalışması gerçekleştirdi. Bu çerçevede Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Muradiye ilçelerinin çığ tehlikesi açısından ‘çok riskli’ olduğu tespit edildi. Bu bölgelerden meydana gelecek olası çığ faciası durumunda AFAD ekiplerinin merkezden bölgeye intikal süresinin olumsuz hava koşulları nedeniyle gecikmesi durumunda, güvenlik korucularının olay yerine daha erken intikal etmesi amaçladı. ARAS Projesi çerçevesinde çığ risklerinin olduğu 4 ilçede görevli 200 güvenlik korucusu, belli eğitimlere tabi tutuldu.

2 bin 225 rakımlı zirvede zorlu eğitim

Bu kapsamda Van-Hakkari karayolu üzerindeki 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi’nin zirvesinde güvenlik korucularına zorlu arazide eğitim verildi. Eğitimleri tamamlanan güvenlik korucuları, olası çığ facialarına karşı hem güvenliği sağlayacak hem de can kurtaracak.

İHA muhabirine konuşan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, profesyonel ekipler olay yerine varıncaya kadar güvenlik korucuların alanın güvenliğini sağlayarak, bölgeyi profesyonel ekipler için hazır duruma getireceğini belirtti. Vatandaşların mümkün olduğu kadar kısa sürede çığ altında kurtarılmasına yönelik çalışma yaptıklarını ifade eden İl Müdürü Körpeş, “Toplam 4 ilçemizde 50’şer güvenlik korucusu olmak üzere bir proje gerçekleştirdik. İlk olarak Bahçesaray ekibiyle başladık. Çatak ilçesinin ardından Başkale ekibimizle devam ediyoruz. Daha sonra Muradiye ilçemizle bu süreci tamamlayacağız. Güvenlik korucularının avantajı; bölgeyi biliyor ve o bölgede ikamet etmesidir. Coğrafyaya hakim olan güvenlik korucularının o bölgede yaşıyor olması da tecrübeleri açısından önemlidir. Biz onlara profesyonel anlamda birkaç dokunuş yapıyoruz. Çığ rotalarından insanların risksiz bir şekilde nasıl hareket etmeleriyle alakalı bilgiler vermeye gayret ediyoruz. Profesyonel olarak bu işi bilmeyenlerin alana girmemeleriyle alakalı uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

“Çığ facialarında saniyeler bile çok önemli”

İzmir Bölgesi Doğada Arama Kurtarma Eğitmeni Sadık Kardaş ise toplamda 200 personelin çığ eğitimi alacağını belirterek, “Kürek dayanım testi, kürek çekme testi, kayan blok testi olmak üzere ilk etapta kar profilleri inceleniyor. Daha sonra çığ bölgesinden güvenli geçiş, bölgedeki hareketler veya mevcut kazazede ne şekilde bulunur şeklinde çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Olası çığ facialarına karşı profesyonel eğitim almaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren güvenlik korucuları da, bölgeyi daha iyi bilmelerinin arama ve kurtarmada bir avantaj olduğunu belirterek, bir daha çığ facialarının yaşanmamasını temenni etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.