Site Rengi

DOLAR 32,3638
EURO 35,0383
ALTIN 2.324,23
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Çocuklarda diyabette nelere dikkat edilmeli

PROF. DR. ENVER ŞİMŞEK

20.04.2021
101
A+
A-

Prof. Dr. Enver Şimşek, diyabetin çocuklardaki gelişimini ve etkilerini anlatırken, obezite bağlantılı çocuk diyabet hastalarıyla son yıllarda hiç görmedikleri kadar karşılaştıklarını dile getirdi.

Dr. Sinan İbiş ile Güzel Hayat programına konuk olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Şimşek, Covid-19 sürecinde diyabet hastalığı ile ilgili en çok merak edilen noktaların ele alındığı programda diyabetin çocuklardaki gelişimini ve etkilerini anlattı.

“Ortaya çıkması engellenemiyor”

Prof. Dr. Enver Şimşek, çocukluk çağında gelişen diyabete tip-1 diyabet dendiğini, bunun genetik yatkınlık, çevre faktörleri gibi nedenlerle oluştuğunu ve ortaya çıkmasının engellenemediğini söyledi. Tip-1 diyabette belirtilere dikkat etmenin önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, eğer çocuk olağandan fazla su içiyorsa, gece sürekli idrar için kalkıyorsa, idrar kontrolünü zaten sağlamış olan bir çocuk yıllar sonra yatağını ıslatmaya başladıysa, normal beslendiği halde sürekli kilo kaybediyorsa, halsizlik-bitkinlik sorunu varsa şüphelenilmesi gerektiğini kaydetti.

“Çocuklarda fark etmek daha kolay”

Diyabetin çocuklarda fark edilememesinin pek mümkün olmadığını çünkü bulguların gittikçe belirginleştiğini belirten Prof. Dr. Enver Şimşek, bazı çocuklarda 5-6 yaşında tanı alındığını, bazılarında ise bunun 10-12 yaşa kadar çıkabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Enver Şimşek diyabette erken tanının, hem çocuk ve ailenin travma yaşamaması açısından hem de hekimin tedaviyi yönetmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“Hızlı kilo almak çocuklarda diyabet riskini arttırıyor”

Diyabetin obezite ile ilişkisine de değinen Prof. Dr. Enver Şimşek, çocuklarda tip-1’in yanı sıra obezite ile ilişkili olan tip-2 diyabetin de görülebildiğini belirterek, hızlı kilo almanın çocuklarda diyabet riskini artırdığını ifade etti. Özellikle pandemi sürecinde çocukların evde hareketsiz kalması neticesinde son yıllarda hiç görmedikleri kadar obezite bağlantılı çocuk diyabet hastası ile karşılaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Enver Şimşek, bunun da kendilerine obezitenin tip-2 diyabeti tetiklediğini gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Enver Şimşek ailelerin çocuklarını obeziteden korumasının diyabetle mücadelede taşıdığı öneme dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.