Site Rengi

DOLAR 32,4860
EURO 34,6908
ALTIN 2.409,06
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Çocuklarda kemik iltihabına dikkat

BÜYÜK ANADOLU HASTANELERİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. MURAT ERDOĞAN

30.03.2021
109
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Çocuklarda daha çok görülebilen (osteomyelit) kemik iltihabı tedavi edilmezse çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.

Çok şiddetli belirtilerle kendisini gösteren kemik iltihabının (tıp dilinde osteomyelit) genellikle çocuk yaşta ortaya çıktığını belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Kemik dokusunun iltihaplanması durumuna osteomiyelit denilmektedir. Yaşanan travmadan sonra kemik dokusunun dışarıyla irtibatlandığı açık yaralanmalarda, kırıklarda veya vücutta yer alan mikrobik bir odaktan, özellikle deride oluşmuş enfeksiyonlarından sonra görülmektedir. Bir kemik enfeksiyonu genellikle bakterilerden meydana gelir, ancak bazen mantar gibi diğer organizmalar da sebep olabilir. Mikroplar kemiğin en çok orta kısımlarında yerleşirler. Osteomiyelit denen hastalık başlangıç ve seyrine göre akut veya kronik olabilir. Kemikte travma ya da kemiğin kırılarak deriden çıkması, kan yoluyla kan dolaşımına taşınması, dolaşım bozukluğu gibi durumlarda da kemik enfeksiyonu oluşabilir. Birden ateş ile başlayan akut vakalarda hastalık tedavi edilmeyip kronikleşirse tedavisinde oldukça güçlük oluşur. Kemik iltihabı tedavi edilmezse çok ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için tedavisi geciktirilmemelidir” diye konuştu.

Tedavisi

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Erdoğan, “Osteomiyelitin tedavisinde hasta istirahate alınır. Bünyeyi kuvvetlendirmek için proteinli besinler verilir. Hastalığa neden olan mikroba en etkili antibiyotik seçilerek tedaviye başlanır. Dokuda cerahat toplanması tespit edilirse cerrahi olarak boşaltılma işlemi uygulanır. Doğru tedavi doktorunuzun hastaya uyguladığı muayene sonrası kesinlik kazanacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.