Site Rengi

DOLAR 32,3747
EURO 34,7361
ALTIN 2.394,49
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Çocuklardaki geniz etinin önemi

KBB VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ UZMANI OP. DR. İDİL ÖZTÜRK

Çocuklardaki geniz etinin önemi
07.06.2021
116
A+
A-

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, geniz etinin alınması çocuk büyüsün diye beklendiğinde tedavinin başarısını düşürdüğünü söyledi.

Geniz eti ve bademcik dokularının bağışıklık sisteminin önemli öğeleri olduğunu belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, “Vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynarlar. En büyük boyutlarına 2-6 yaş arasında ulaşırlar. Çünkü 2 yaşından itibaren çocuklarda anneden geçen bağışıklık salgılarının görevi biter ve çocuğun kendi bağışıklık sistemi görev yapmaya başlar. Vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplarla, alerjenlerle, kimyasal ve diğer yabancı maddelerle tanışma ve bunlara karşı bir bağışıklık cevabının oluşması sebebiyle, çocuklar erişkinlere göre daha sık hasta olurlar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin çok çalışması sebebiyle bu yaşlarda geniz eti ve bademcik büyümeleri de daha sık görülür. 12 yaş civarında geniz eti ve bademcik dokularının erişkin yaş boyutuna ulaştığı kabul edilir. Bademcikler arkada boğazın iki yanında yerleşmiş olup muayene sırasında ağız açıldığında kolayca görünür. Geniz eti daha yukarıda ve burun arkasında geniz bölgesinde yer alır, ağız içinden görülmez, burun içerisinden bir kamera yardımı ile ya da röntgen ile görüntülenebilir. Geniz eti enfeksiyonları hastalarda burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, ateş ve orta kulak iltihabına sebep olabilir. Yine geniz etinin büyük olması horlama, ağız açık uyuma, uykuda nefes durması, konuşma bozukluğu, çene gelişiminde bozulmalara ve kulakta sıvı birikimine bağlı işitme azlığına neden olabilir. Bademcik enfeksiyonları ise boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, ağız kokusu, boyunda şişlik, halsizlik, eklem ağrıları gibi şikayetlere yol açarken bademciklerin büyük olmasına bağlı horlama, ağız açık uyuma, uykuda nefes durması, konuşma ve yeme bozukluğu görülebilir” dedi.

Bademcikler ve geniz eti ilaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak geniz eti ve bademcik dokularının çıkarılmasına karar verildiğini ifade eden Öztürk, “Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. En sık kabul edilen, bademcik ameliyatının üç yaşını doldurduktan sonra yapılmasıdır. Geniz etinin alınması ise bir yaşında dahi yapılabilir. Birçok kez çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Bademciğin alınması uygun kesi ile etrafındaki kapsül ile birlikte çıkarılması şeklinde olur. Geniz eti ameliyatı ise büyümüş dokunun kazınması şeklindedir. Ameliyat süresi 30-60 dakika arasında değişir. Ameliyat sonrası genellikle hastanede yatmak gerekmez. Bazen özellikle kanama riski açısından bir gece hastanede kalınması gerekebilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.