Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Denizli’de kelle ütüleme geleneği yaşatılıyor

DENİZLİ’NİN ÇAMELİ İLÇESİNDE KELLE ÜTÜCÜLERİ, VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR. VATANDAŞLAR, KESTİKLERİ KURBANLARIN KELLE VE BACAKLARINI YÜNLERİNDEN TEMİZLENEREK ÜTÜLMESİ İÇİN USTALARA YADA BAŞARILI OLAN EV HANIMLARINA GETİRİYOR.

Denizli’de kelle ütüleme geleneği yaşatılıyor
24.07.2021
175
A+
A-

Denizli’nin Çameli ilçesinde kelle ütücüleri, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, kestikleri kurbanların kelle ve bacaklarını yünlerinden temizlenerek ütülmesi için ustalara yada başarılı olan ev hanımlarına getiriyor.

Unutulmaya yüz tutmuş körük yardımıyla kelle ve bacakları tütsüleyerek üten kelle ütme ustaları, bayram sürecince gece geç saatlere kadar çalışıyor. Kadınların da kendilerine yardımcı olduğu kelle ütücüler, iş yetiştirmekte zorlanıyor. Türk mutfağının lezzetleri arasında yer alan ’Kelle-paça’, Kurban bayramlarında ’kelle ütme’ işleriyle uğraşan ustalara gelir kapısı oluyor. Çameli’de kurbanlıklarını kesen vatandaşlar, kelle-paçaları yemek haline getirebilmek için tüylerinden temizleme işleminin yapıldığı kelle ütme ustalarına vatandaşlar yada Sanayinin yolunu tutuyor. Kellelerin tanesini 30 liradan üten demirci ustaları ise ateşte kızdırdığı demirlerle kelleleri dağlayarak, tüylerinden temizliyor. Kelle ütme ustaları, bayramda yoğun bir taleple karşılaştıklarını ve işlere yetişemediklerini söyledi. Bir geleneği yaşatan ustalara, ütme işlerinde eşleri de yardımcı oluyor.

“Ütülediğimiz zaman lezzeti farklı oluyor”

Kelle ütmenin çok zahmetli olduğu kadar, tadının da bir o kadar lezzetli olduğunu belirten Turan Özdemir, “Kendi işimizi yapıyoruz. Aileme ve yakınlarıma ütme kelle yeme zevkini yaşatıyoruz hem de kurban olan hayvanların kelle ve ayaklarının atılarak günah işlemelerini önlüyoruz. Çok zahmetli bir iş. 80 derece ateşin karşısında saatlerce uğraşıyoruz. Bir kelle ütülemek 40 dakika sürüyor, ben sabahtan bu zamana kadar 14 kelle ütüledim. Hepsi de akrabalarım ve çok zevkli hem de lezzetli” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.