Site Rengi

DOLAR 32,5258
EURO 34,9605
ALTIN 2.434,74
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

DEÜ Covid İzlem Merkezi’nin bulguları açıklandı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ COVİD İZLEM MERKEZİ’NDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ KONUŞAN BAŞHEKİM PROF. DR. SEMİH KÜÇÜKGÜÇLÜ, MART 2020’DEN BU YANA 11 BİN 500 ARAMA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİNİ SÖYLEDİ.

DEÜ Covid İzlem Merkezi’nin bulguları açıklandı
17.06.2021
89
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi Covid İzlem Merkezi’nde yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Başhekim Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü, Mart 2020’den bu yana 11 bin 500 arama gerçekleştirdiklerini söyledi. Covid-19 sonrası hastaların genel durumunu takip ettiklerini anlatan Küçükgüçlü, kısıtlamaların ardından poliklinik başvurularında yaşanabilecek yoğunluk için planlamalarını da tamamladıklarını söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kurulan Covid İzlem Merkezi, hastanede tanı alan hastaların takibi üzerinden belirlediği rakamları açıkladı. DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Mart 2020’den Haziran 2021’ye kadar 10 bin 156 hastanın COVID-19 tanısı aldığını belirten Başhekim Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü, hastaları 1,3 ve 6’ıncı aylarda telefonla arayarak izlemlerini yaptıklarını söyledi. Küçükgüçlü, hasta aramalarına 11 Ocak 2021 tarihinde başladıklarını belirterek, “Haziran ayına kadar yaklaşık 11bin 500 arama yaptık. Genel olarak hastaların şikayetlerinin devam edip etmediği, COVID-19 sonrası ek hastalıklarının ortaya çıkıp çıkmadığını, hastalık sonrası sağlık hizmeti başvurusu olup olmadığını soruyoruz ve iyileşme durumlarını kontrol ediyoruz. Hastalığın tanısının konulmasından sonra bir ay geçmiş olmasına rağmen hastaların yaklaşık yüzde 40’ında şikayetlerin devam ettiğini gördük. En sık devam eden şikayetler çabuk yorulma, kas-eklem ağrıları ve halsizlik. Üçüncü ayda hala devam eden ortalama şikâyet sayısı 2 olarak belirlendi. Yine üçüncü ay itibariyle hastaların yüzde 4’ünde koku kaybı, yüzde 2.5’unda tat kaybı hala devam ediyor. Üçüncü ay itibariyle hastalarımızın yüzde 75’i tamamen iyileştiğini, yüzde24’ü kısmen iyileştiğini, yüzde1’i ise iyileşmediğini belirtiyor. Hastaların yüzde 4.5’i COVID-19 sonrası yeni hastalıklarının ortaya çıktığını belirtiyor. Hastaların yüzde 32’si üç ay içinde bir sağlık kurumuna başvurmuşlar. Bu başvuruların yüzde 35’i yine COVID-19’a bağlı komplikasyonlar nedeniyle olmuş. En çok başvurulan kliniklerin başında Acil Servis, Göğüs hastalıkları, Dahiliye, Aile Hekimliği ve Kardiyoloji Klinikleri bulunuyor” diye konuştu.

“Azalma bekliyoruz”

DEÜ Hastanesinde yeni tanı konan hasta sayısında nisanın üçüncü haftasındaki zirveden sonra düşüş başladığını, mayısın son haftası itibarıyla günlük yeni saptanan hasta sayısının ise 10’un altına indiğini belirten Küçükgüçlü, “Aşılamanın artmasıyla birlikte hasta sayısında ve ölümlerde azalma bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2 Haziran 2021 tarihi itibariyle İzmir’de iki doz aşı uygulanan kişi sayısı yaklaşık 880 bin kişidir. Nüfusa göre aşılama oranı yaklaşık yüzde 20’dir. Salgının kontrol altına alınabilmesi için toplumda bağışıklama oranının yüzde 60-70’lere çıkarılması gerekmektedir. Hastanemize başvuran hastalar arasında yeni saptanmış COVID-19 hasta sayısının haftalık seyri, ülkemizin son üç ay içindeki seyri ile benzerdir. Bunda toplumda virüs yayılımının azalmış olması önemli bir etkendir” dedi.

Hazırlıklar tamam

Kademeli normalleşme ile birlikte, poliklinik başvurularının artmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü, kronik hastalıklar olan kanser, diyabet gibi hastalıkların izlemleri, kontrolleri salgının alevlenmesi sırasında ertelendiğini hatırlattı. Küçükgüçlü konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kısıtlamaların kalkmasıyla ertelenen sağlık sorunları nedeniyle başvurular artabilir. Hastanemizde bu konuda gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. İyileşmediğini düşünen kişiler ya da şikayetleri devam eden hastalarımızın ilgili branşlara yönlendirilmesi konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Yeni ortaya çıkan hastalıkların COVID-19 ile bağlantılı olup olmadığının araştırılması gerekir. Depresyon vb. ruh sağlığı konusunda etkilendiğini düşünenlere yönelik de bir destek planı oluşturuyoruz. Bu nokta da hastanelerde bir yoğunluk oluşması beklenebilir. Ancak belirttiğimiz gibi oluşacak yoğunluğa uygun şekilde planlamalarımızı gerçekleştirdik.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.