Site Rengi

DOLAR 32,4270
EURO 34,8315
ALTIN 2.440,67
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Devlet destek verdi, Batman’da ipek böcekçiliği yeniden hayat buldu

BATMAN’DA SASON İLÇESİNDE İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, DEVLETİN SAĞLADIĞI DESTEKLERLE AÇILAN KOZA ÇİFTLİĞİNDE YENİDEN HAYAT BULMAYA BAŞLADI.

16.05.2021
80
A+
A-

Batman’ın Sason ilçesinde ipek böceği yetiştiriciliği, devletin sağladığı desteklerle açılan koza çiftliklerinde yeniden hayat bulmaya başladı.

Osmanlı döneminde yaygın yetiştirilen ve ticarette önemli bir role sahip olan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiliği mesleğini yeniden canlandırmak amacıyla Batman’ın Sason ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 aile ile başlayan koza üretimi, her geçen yıl artarak bu yıl 150 aileye kadar ulaştı. Karşıyaka Mahallesi’nde atalarından gelen mesleği sürdürmeye çalıştıklarını belirten ipek böceği yetiştiricilerinden Hasan Aktaş, “Biz ipek böceği yetiştiriyoruz. Bu atalarımızdan gelen geleneksel bir meslektir. Biz de mesleğimizi devam ettiriyoruz. Dut yapraklarıyla besliyoruz. 3 ile 4 hafta arasında besledikten sonra başta Bursa olmak üzere diğer illere satışa gönderiyoruz” dedi.

“İpek böceği ailelerimize yeni bir gelir kapısı oluşturdu”

İpek böceği yetiştiriciliğinin aileleri için yeni bir gelir kapısı oluşturduğunu belirten yetiştiricilerden Osman Aktaş da “İpek böceğiyle uğraşıyoruz. İpek böceği yetiştiriciliği ailelerimiz için yeni bir gelir kapısı oluşturdu. Yaklaşık 4 ila 5 hafta arasında ortalama bakım süreçleri oluyor. Onları dut yapraklarıyla besliyoruz. Günde sabah ve akşam olmak üzere 2 defa yemliyoruz. Daha sonra toplayıp fırınladıktan sonra Bursa’ya göndererek ortalama 80 lira civarında satışa sunuyoruz. Biz bu mesleğe ilk olarak 3 aile ile başladık. Daha sonra veriminin iyi olmasıyla bu işi il geneline yayarak şu anda bu yıl itibariyle 150 aile bu işi yapıyoruz. Şu anda iyi üretim yapıyoruz ancak bizlere destek sunulursa bu işi daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.