Site Rengi

DOLAR 32,3782
EURO 34,7437
ALTIN 2.429,32
BIST 10.012,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

DİEM-DER’den Diyarbakır’da konutlardaki fahiş fiyatlarla ilgili açıklama

DİYARBAKIR’DA KİRALIK KONUTLARIN VE SATILIK KONUTLARININ FİYATLARININ YÜKSEK OLMASINA İLİŞİN AÇIKLAMADA BULUNAN DİYARBAKIR EMLAK KOMİSYONCULARI VE MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ BAŞKANI (DİEM-DER ) MUSTAFA KOÇ, KONUT FİYATLARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞIN NEDENİNİ KENTTE YENİ İMAR ALANLARININ OLMADIĞINDAN KAYNAKLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

DİEM-DER’den Diyarbakır’da konutlardaki fahiş fiyatlarla ilgili açıklama
29.06.2021
111
A+
A-

Diyarbakır’da kiralık ve satılık konutlarının fiyatlarının yüksek olmasına ilişin açıklamada bulunan Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, konut fiyatlarındaki fahiş artışın nedeninin kentte yeni imar alanlarının olmadığından kaynaklı olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da korona virüs tedbirleri kapsamında yeni normalleşme süreciyle birlikte vatandaşlar kiralık konut bulamazken, satışta olan bazı konutlarının ise fiyatlarının dudak uçuklatacak fiyatlara satılması alım gücünü düşürüyor. DİEM-DER Başkanı Mustafa Koç, konut fiyatlarının yüksek olmasının tek sebebinin yeni imar yerlerinin olmadığından kaynaklı olduğunu söyledi.

“İmarlı arsalar olmadığından, dairler 500 bin liradan 1 milyona çıkıyor”

Koç, “Konut fiyatlarının hayli yüksek olmasının bir kaç nedeni bulunmaktadır. Diyarbakır’da 8 yıldır kentte bulunan belediyeler tarafından imar çalışmaları yapılmamaktadır. İmar çalışmaları yapılmadığı için mevcut olan arsalar ilgili arsa sahipleri daire karşılığında yüzde 50’lik bir payla veriyorlar. Örneğin müteahhit 10 daire yapıyor bunun 5’ini arsa sahibine veriyor ve kalan 5 daireyi satıyor. Verdiği 5 dairenin masrafını sattığı dairelerin üzerine bıraktığından otomatik bir şekilde daireyi yüksek fiyata satmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla dairenin maliyeti 500 bin lira iken bu 1 milyona çıkıyor” dedi.

“Yeteri kadar kentte konut yok”

Kentte yeterli sayıda konut olmadığı için de kira fiyatlarının düşmeyeceğine dikkat çeken Koç, “Çünkü konut yok. Ancak imar alanları açık olsaydı konut sayıları artardı, kiralar da düşerdi. Diyarbakır’da imar çalışmaları olmuş olsaydı ve kentin değişik semtlerinde daireler yapılmış olsaydı konut fiyatları bu kadar fahiş fiyatlarda olmazdı. Çünkü o zaman rekabet söz konusu olacaktı. Her müteahhit kendi yaptığı dairenin üzerine belirli bir kar bırakarak satışını yapardı. Bu böyle olsaydı vatandaşlarda rahat bir şekilde konut bulabilecekti” diye konuştu.

Öte yandan Diyarbakır yeni yapılanma bölgesi olan Kayapınar ilçesinde ev fiyatları 700 bin lira ile 1 milyon 300 bin arasında değişirken, kiralık dairelerin ise özellikle sitelerde 3 bin ile 4 bin lira arasında değiştiği belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.