Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Diyabet hastalarına kontrollü oruç

ÖZEL DÜNYAM HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI DOKTORU UZMAN DR. BAHATTİN AYDIN, DİYABET HASTALARININ ORUÇ TUTARKEN DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER HAKKINDA VERDİĞİ BİLGİLERDE, “ORUÇ TUTMAK İSTEYEN HASTALAR DOKTORLARINA MUTLAKA DANIŞMALILAR” DEDİ.

14.04.2021
181
A+
A-

Uzman Dr. Bahattin Aydın, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Oruç tutmak isteyen hastalar doktorlarına mutlaka danışmalılar” dedi.

Özel Dünyam Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzman Dr. Bahattin Aydın, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgiler verdi. İnsülin kullanan hastalar gibi ağızdan ilaç alan hastaların da doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Aydın, “Ramazan ile birlikte bizi uzun bir açlık süresi bekliyor. Bu da kronik rahatsızlığı olan hastalarımız için bazı riskler oluşturabiliyor. Özellikle diyabet hastaları için uzun açlık süresinde dikkat edilmesi gerekmektedir. İnsülin kullanan hastalarımızın eğer ki oruç tutmayı düşünüyorlar ise mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Çünkü insülin kullandıktan sonra hipoglisemi dediğimiz, şeker düşmesi gibi problemlerle karşılaşabilirler. Aynı şekilde hap kullanan hastalarımızda mutlaka Ramazan öncesi hekimleri ile irtibat halinde olmalıdırlar. Çünkü hastadan, hastaya kullandığı ilaçlara göre oruç tutup, tutamayacağı konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir. Özellikle uzun açlık süresi sonrası böbreklerin korunması gerekiyor. İftar ile sahur arasında yeterli su tüketmek gerekmektedir” dedi.

Bahattin Aydın, iftardan 1-2 saat sonrasında sıvı tüketmenin reflü gibi hastalıkları engelleyeceğini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Uzun açlık sonrası hipoglisemi gibi problemlerle karşılaşabiliriz. Hipoglisemi dediğimizde rahatsızlık ise halsizlik, yorgunluk, ani başlayan soğuk terleme, ellerde titreme ve çarpıntı hissi oluşuyor ise şekerinin düşme ihtimali vardır. Böyle bir durumda hasta hem şekerini ölçmelidir. Eğer şekeri düşük ise küp şeker ya da tatlı bir şeylerle hipogliseminin semptomlarını gidermek zorundadır. Sonrasında da oruç tutup, tutamayacağını konusunda hekimi ile irtibatta olması hastanın yararına olacaktır. Ancak uzun açlık süresi bazı hastalarımız için risk oluşturmaktadır. Ramazanda iftar yaptıktan sonra hemen çay içme gibi bir alışkanlığımız var. Hemen bir şeyler içme yerine en azından 1-2 saatlik mide boşalmasını beklememiz lazım. Aksi halde reflü, mide ağrısı gibi semptomlarla karşılaşabiliriz. Yine sahurdan sonrada hemen yattığımız zaman reflü şikayetlerimiz artabilir. Sahur yaptıktan sonra mutlaka yaklaşık 1 saat, mümkünse 2 saat kadar bekleyip öyle uyumamız gerekiyor. İftar ile sahur arasında da yeterli sıvı tüketimini önermekteyiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.