Site Rengi

DOLAR 32,2088
EURO 34,8268
ALTIN 2.429,44
BIST 10.162,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Diyarbakır Valisi Karaloğlu: “İnsanlığın lezzet serüvenin başladığı yerdeyiz”

DİYARBAKIR’IN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER EĞİTİM, BİLİM VE KÜLTÜR ÖRGÜTÜ (UNESCO) ‘YARATICI ŞEHİRLER AĞI’ İÇİN BAŞVURU KONUSU BELİRLENDİ. GASTRONOMİ ALANINDA BAŞVURU HAZIRLIĞINDA OLAN DİYARBAKIR, VALİ MÜNİR KARALOĞLU BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI.

25.02.2021
87
A+
A-

Diyarbakır’ın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) başvuru konusu belirlendi. Gastronomi alanında başvuru hazırlığında olan Diyarbakır’da hazırlıklar da başladı.

Başvuru konusunu belirlemek için kentteki paydaşlar, Vali Münir Karaloğlu başkanlığında Karacadağ Kalkınma Ajansında toplandı. Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Dicle Üniversitesi, Kalkınma Ajansı liderliğinde 5 kurumun toplanmasıyla yapılan çalıştayda, gastronomi alanında başvurma kararı alındı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır’da turizm koordinasyon kurulu oluşturduklarını söyledi. Vali Karaloğlu, “Toplantıda gastronomi temasıyla UNESCO’ya müracaat etmemiz konusunda bir karar çıktı. 2021 yılı nisan-haziran dönemi müracaat dönemi. Bununla ilgili şehir bir hazırlık yapsın, komisyon kursun kararı çıktı. Bugüne kadar çok çalışma yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Diyarbakır Valiliği, üniversitemiz, Kalkınma Ajansımız, liderliğinde, ama kentteki bütün tarafların içerisinde olduğu, kentin tamamını kapsayacak herkesin olduğu bir çalışma yapıldı. Daha sonra UNESCO Türkiye Milli Komitesiyle bir dijital platformda toplantı yapıldı. İlk görüşmeler yapıldı ve şu anda bugün yapmış olduğumuz çalıştayda bu hazırlık sürecinin bir aşaması” dedi.

“Bu şehirde 12 bin 400 yıla dayanan bir lezzet serüveni var”

Dünyada ilk tahıl üretimin, kültür tarımının yapıldığı yerin Çayönü olduğu hatırlatan Vali Karaloğlu, “Dolayısıyla Diyarbakır olduğunu ortaya koyuyor. Yine dünyada ilk baklagillerin, nohuttun, mercimek tarımının yapıldığı bu bölge olduğu ortaya koyuldu. Körtik Tepedeki kazılarda hamurlu mayadan ekmek pişirme kaplarının da ilk kez denendiği bölgenin Diyarbakır olduğunu ortaya koydu. Bu şehirde 12 bin 400 yıla dayanan bir lezzet serüveni var. İnsanlığın lezzet serüvenin başladığı yerdeyiz. Bu bir süreç, şu anda dosya hazırlık sürecindeyiz. Artık bugün itibariyle yeme içme sektörü yerel lezzetleri öne çıkaracak. Ticaret ve Sanayi Odamızın şu anda içerisinde bulunduğu tarihi bir bina var. O binanın gastro-inovasyon merkezi olarak kullanılmak üzere odamıza tahsisi yapıldı” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.