Site Rengi

DOLAR 32,4736
EURO 34,7873
ALTIN 2.440,57
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Diyarbakır’da sobacıların kışa hazırlığı başladı

KIŞ AYLARININ YAKLAŞMASI İLE BİRLİKTE DİYARBAKIR’IN SUR İLÇESİNE BAĞLI TARİHİ YANIK ÇARŞIDA KIŞ İÇİN SOBACILAR SOBA İMALATINA BAŞLADI.

Diyarbakır’da sobacıların kışa hazırlığı başladı
28.07.2021
84
A+
A-

Diyarbakır’da yarım asırdır Yanık Çarşıda imalat yapan soba üreticileri, kış mevsimine aylar kala soba imalatı için hazırlıklarına başladı. Soba imalatçısı 68 yaşındaki Nurettin Tuncer, doğalgaz ile birlikte işlerinin hayli düştüğünü belirterek, “Eskiden toptancılara 500 tane soba gönderirdik şimdi 10-20 tane gönderebiliyoruz” dedi.

Sur ilçesinde yer alan ve kentin en eski çarşısı olarak bilinen Yanık Çarşı esnafı, geçen yıllara oranla daha sakin bir sezon geçiriyor. Sobacıların bulunduğu Yanık Çarşıda yeni sezon hareketliliği az da olsa başladı. Kent merkezinde son yıllarda doğalgazın yaygınlaşması soba imalatı ve tamiratı yapan esnafın işlerini de geçmiş yıllara oranla yarı yarıya düşürdü. Ancak doğalgazın ulaşmadığı kırsal mahallelerde yoğun bir taleple karşılaşan esnaf, hareketli bir sezon yaşıyor. 60 yıldır soba imalatı yapan ve mesleğine 8 yaşında başladığını hala da devam ettiğini belirten Nurettin Tuncer (68), “Biz burada eskiden 3 gün 3 gece aralıksız çalıştığımı bilirim. Akşam yapar sabahları tüm sobaları satardık. Doğalgazın gelmesi ile birlikte bizim işlerimiz bitti sayılır. Bir müşteriyi bulmak için 40 dereden su getiriyoruz” diye konuştu.

“Eskiden 500 soba satıyorduk, şimdi 20 soba satabiliyoruz”

Eskiden 500 soba yapıp sattıklarını ifade eden Tuncer, “Yılbaşı geldi mi biz hazırlık yapmaya başlarız. 8’inci ayda tam anlamıyla imalata başlarız ve toptancılara dağıtırız. Eskiden toptancılara 500 tane soba gönderirdik şimdi 10 tane 20 tane gönderebiliyoruz. Köylerde doğalgaz olmamasından dolayı köylere soba gönderebiliyoruz. Onun dışında pek satış olmuyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.