Site Rengi

DOLAR 32,3742
EURO 34,7820
ALTIN 2.431,98
BIST 9.953,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Diyarbakırlı taş ustası, bazalt taşından çiğ köfte teknesi yaptı

DİYARBAKIRLI TAŞ USTASI CUMA BALIKÇI, İŞLEDİĞİ BAZALT TAŞINA İSTEDİĞİ ŞEKLİ VERMEKTE GİDEREK USTALAŞIRKEN, FISKİYE, EL DEĞİRMENİ GİBİ SÜS EŞYALARI YAPAN BALIKÇI, ŞİMDİ DE ÇİĞKÖFTE YOĞURMAK İÇİN TAŞTAN TEKNE YAPTI. BALIKÇI, BUNUN BİR İLK OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

31.03.2021
70
A+
A-

Diyarbakırlı taş ustası Cuma Balıkçı, bazalt taşından fıskiye, el değirmeni gibi süs eşyalarının yanı sıra çiğ köfte yoğurmak için tekne de yaptı. Balıkçı, açtığı tezgaha yerleştirdiği taş leğende yaptığı çiğ köfteleri satarak geçimini sağlamaya başladı.

Diyarbakır’da babasının yanında değirmencilik yaparken, değirmenleri tamir etmenin yanında bazalt taşını işlemeyi de öğrenen Cuma Balıkçı şimdiye kadar bazalt taşını işleyerek fıskiye, küçük el değirmenleri, taştan tavla gibi çeşitli süs ve kullanım eşyaları yaptı. Taşı işleme ve değişik araçlar ortaya çıkarma konusunda ustalaştı. Değirmen ve taş ustası Balıkçı, şimdi de çiğ köfte yoğurmak için taştan tekne yaptı. Sur ilçesinin Mardin Kapı semtinde açtığı çiğ köfteci dükkanında bazalt taşında yaptığı tekneyi kullanan usta, geçmiş zamanlara dönük nostaljik bir hatırlatma yapmak istediğini söyledi.

“Bütün tahıl ürünlerini taş değirmenlerde öğütürlerdi”

Yaptığı taş leğende çiğ köfte yoğuran Balıkçı, “Taş tekne içerisinde çiğ köfte yoğurmak ve satmak fikri 10-15 yıl önce aklıma geldi, fakat taş bulamadım. Kaldığım köyde bir taş buldum bu leğeni yaptım. Geçmişe bakıldığı zaman, taş değirmende un elerdiler. Bütün tahıl ürünlerini taş değirmenlerde öğütürlerdi. Bütün ilkler hep Mezopotamya bölgesinde doğar, batıya gider. Benim de aklıma geldi bu leğenini yaptım. 5 veya 6 aydır oturduğum evde 40’a yakın çiğ köfte yoğurdum, tadı da gayet lezzetliydi. Çiğ köfte bu taş leğende yoğurulduğunda biberin insan sağlığına zararlı toksit maddeleri alıyor yerine de biberin lezzetini veriyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.