Site Rengi

DOLAR 32,5868
EURO 34,8351
ALTIN 2.495,48
BIST 9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Doç. Dr. Aktimur’dan mide ameliyatı olanlar oruç bilgilendirmesi

LİV HOSPİTAL SAMSUN GENEL CERRAHİ VE METABOLİK CERRAHİ KLİNİĞİ’NDEN DOÇ. DR. RECEP AKTİMUR

13.04.2021
79
A+
A-

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi Kliniğinden Doç. Dr. Recep Aktimur, mide ameliyatı olmuş kişilerin oruç tutması konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Obezite ya da şeker hastalığı için yapılan mide ameliyatlarından sonra bazı özel yaklaşımlarla oruç tutmanın mümkün olduğunu söyleyen Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi Kliniğinden Doç. Dr. Recep Aktimur, ancak bu konuda kararın hastanın durumuna göre uzman hekime danışılarak alınması gerektiğini belirtti.

“İlk etapta zorluk yaratabilir”

Doç. Dr. Recep Aktimur, “Biz tüm obezite ve şeker hastalığı ameliyatlarını mide ve bazen ince bağırsaklar üzerinde yapıyoruz. Beslenme ile ilgili organları ameliyat ile değiştirdiğimiz için ameliyat sonrasında beslenme ile ilgili bazı farklılıklar yaşanıyor. Bu nedenle de oruç tutmanın ameliyat olan kişilerde ilk etapta zorluk yaratabileceğini düşünmek yanlış olmayacaktır” diye konuştu.

“Ameliyattan sonra oruç tutulamayacak mı” sorusunun obezite ameliyatı geçiren hastaları tarafından sık sorulan bir soru olduğunu dile getiren Doç. Dr. Recep Aktimur, şunları söyledi:

“Bu soruya yıllardır benim birçok hastam oruçlarını tutarak ‘hayır’ cevabını veriyorlar. Öte yandan, bazı hastalarım ise zorlandıkları için oruç tutamıyorlar. Bu noktada zorlayıcı olmak yerine her kişiyi kendi özelinde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.”

“Ameliyat olmuş kişiler gıdaları çok çiğnemeli”

Doç. Dr. Recep Aktimur, obezite ameliyatı olup da sağlık açısından oruç tutmasında bir engel bulunmayan kişilere şu önerilerde bulundu:

“Hepimizin yaptığı gibi iftardan sahura kadar olan vakti ameliyatlı bir kişinin ameliyat olmayan bir kişiye göre çok daha etkili ve mantıklı kullanması gerekiyor. Yani normal koşullarda ameliyat olmayan bir kişi iftarda bir anda tüm açlığını gidermeye çalışırken, ameliyat olmuş bir kişi iftardan sahura kadar yavaş ve bıkmadan kendisini bir sonraki gün ayakta tutacak miktarda gıdayı ve sıvıyı mutlaka almalı. Tıkanmamak ve rahatsız olmamak için yavaş davranması ve gıdaları çok çiğnemesi oldukça önemli. Bu şekilde kendimizi 1 gün sonra ayakta tutacak temel gıda ve sıvıyı alabildiğimiz takdirde oruç tutmamızda herhangi bir mahsur yok. Dikkatli davranarak birçok hastam yıllardır orucunu tutuyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.