Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Doç. Dr. Ferit Kuşcu: “Aşı, salgınla mücadelemizde en büyük silah”

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BALCALI HASTANESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. FERİT KUŞCU, AŞININ SALGINLA MÜCADELEDE EN BÜYÜK SİLAH OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

29.04.2021
103
A+
A-

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Kuşcu, aşının salgınla mücadelede en büyük silah olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ferit Kuşcu, yaptığı açıklamada, insanlık tarihinde insan ömrünü uzatan temelde iki önemli girişimin temiz suya erişim ve aşılar olduğuna dikkat çekti. Enfeksiyon hastalıklarından korunmakta en önemli silahın aşılar olduğunu belirten Doç. Dr. Kuşcu, Covid-19 salgınına yönelik etkili bir ilacın henüz olmadığını söyledi.

Ocak ayından itibaren ülkemizde aşılama çalışmasının başladığını kaydeden Doç. Dr. Kuşçu, “Ülkemizde yaklaşık 10 civarında aşı çalışması devam ediyor. Covid-19 aşıları farklı platformlar üzerinde üretilebilen aşılar. İnaktif aşılar olabileceği gibi MRNA aşıları ya da viral vektör aşıları gibi farklı üretim teknolojileriyle üretilen aşılar mevcut. Ülkemizde öncelikle inaktif aşı dediğimiz virüsün çeşitli yöntemlerle hücre kültürlerinde çoğaltılıp daha sonra bazı kimyasal maddelerle inaktif hale getirilmesiyle oluşan aşılardır. Ülkemizde uyguladığımız Çin menşeli korona aşısı da bu üretim teknolojisine sahip aşılardır inaktif aşılar olarak nitelendiriliyor. Bir diğer üretim teknolojisine sahip MRNA aşılarından biri olan Biontech Pfizer aşısı da ülkemizde yapılıyor” dedi.

“Bu aşıların birbirlerine üstünlükleri ve dezavantajları var”

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Kuşcu, bu aşıların birbirlerine üstünlükleri ve dezavantajları olduğuna dikkat çekerek, “Çin menşeli Corona Vac inaktif aşı olarak bizim aşı teknolojisi olarak çok uzun yıllardır kullandığımız teknolojik platformlar üzerinde üretilmesi nedeniyle görece daha güvenli. Sonuçlarının ortaya çıkabilecek yan etkilerinin kestirilebileceği aşılar olarak biliyoruz. Bunun dışında MRNA aşılarla ilk defa aslında biz bu salgınla yüz yüze geldik. MRNA aşıları genetik uygulamalar, kanser araştırmaları için uzunca yıllardır araştırılan aşılardı. Salgın olmasıyla birlikte bu salgınla mücadele edebilmek için bu MRNA aşılarının kullanımı gündeme geldi ve çok hızlıca dünya çapında temelde iki tane aşı kullanıma girdi. Biri Amerikan firması Moderna’nın MRNA aşısı, bir diğer ise Alman menşeli Biontech Pfizer işbirliğiyle üretilen aşı. Bu aşıların şu ana kadar etkinlikleri oldukça yüksek olarak gösterilmiş aşılar. Yaklaşık yüzde 90 üzerinde MRNA aşılarıyla etkinlik varken inaktif aşılarla bunun biraz daha düşük olduğu farklı çalışmalarla yüzde 80’ler civarında hatta biraz daha düşük oranlara ulaşabileceği gösteriliyor. Her ne kadar Corona Vac aşısı etkinliği biraz daha az olsa da bu hastalığa yakalanıldığında hastaneye yatışı ya da yoğun bakıma yatışı, kötü bir seyri önlemesi açısından oldukça önemli kazanımlar elde etmemize yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.