Site Rengi

DOLAR 32,3773
EURO 35,0541
ALTIN 2.326,75
BIST 9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Domuztepe’nin figürleri ilmek ilmek işleniyor

DÜNYADAKİ EN ESKİ YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİ OLAN DOMUZTEPE HÖYÜĞÜN KAZI ÇALIŞMALARI SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN TARİHİ ESERLER, USTA EĞİTMENLERİN ELLERİNDE İLMEK İLMEK NAKŞEDİLİYOR

Domuztepe’nin figürleri ilmek ilmek işleniyor
23.07.2021
94
A+
A-

Dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Domuztepe Höyüğünde kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserler, usta eğitmenlerin ellerinde ilmek ilmek nakşediliyor.

Gerek radyokarbon tarihleme yöntemi, gerek ele geçen çanak çömleğin değerlendirilmesiyle MÖ 6500 – 5500 yıllarına tarihlendirilmesi öngörülen Demoztepe Höyüğü, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Türkoğlu ilçeleri sınırlarında yer alıyor. Tarihî ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik çalışmalar yürüten Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Halil Tekin ve ekibinin “Domuztepe” yerleşimine dair elde ettiği birtakım bulguları somutlaştırmak adına farklı sanat kolları tarafından tasarlanan 65 üründen müteşekkil “Domuztepe Koleksiyonu”nun hazırlıklarını sürdürüyor.

Kazı çalışmaları sırasında elde edilen çanak, çömlek gibi çeşitli yapıtların yanı sıra, farklı çizimler ve bulgular olgunlaşma enstitüsü tarafından çalışmaya alındı.

Günümüz ile geçmiş arasında bağ kurmak ve kültürel mirası geleceğe taşımak amacıyla yola çıkan olgunlaşma enstitüsünün eserleri önümüzdeki aylarda sergilenecek.

Enstitüde tasarımları yapılan tarihi eserlerden kimisi ayakkabıya, kimisi kumaşa, kimisi de çeşitli materyallere nakşediliyor. Birbirinden farklı 65 tarihi ürünün katalogları için çalışmaların yapıldığını ifade eden Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitü Müdürü Mutlu Aslantürk, “Bütün yıl yaptığımız bir çalışmanın son aşamasına geldik ve katalog çekimlerimdeyiz artık. Domuztepe, Göbeklitepe’den 2 bin yıl sonra Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Pazarcık İlçesi sınırındaki bir bölgeye yerleşmesiyle oluşmuş kültür hazinesi biz bu kültür hazinesiyle ilgili iletişimlerimizi Hacettepe Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Halil Tekin aracılığıyla yapmaya başladık ve o bölgedeki buluntuları görselleriyle ilgili bilgiler verdi. Biz bu görseller üzerinden atölyelerimizde tasarımlar yaptık. Ayakkabı atölyesinden tutup kuyumculuğa, bakır atölyesinden tutup nakış atölyesine, giyim atölyesinden tutun birçok alanda tasarımlar yaptık. Yaklaşık 65 parça ürünümüz var bu ürünlerin katalog çekimleri yapılıyor şuanda inşallah önümüzdeki sonbaharda vatandaşların beğenisine sunacağız. Bu çalışmanın amacı, Domuztepe’nin tanıtımına katkıda bulunmak” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.