Site Rengi

DOLAR 32,5467
EURO 34,9817
ALTIN 2.420,36
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Dut bahçeleri rengarenk

AĞAÇLARININ ALTINA SERİLEN FİLELER (MELEFE) DUT BAHÇELERİNDE HİJYENİN YANI SIRA GÖRSEL BİR ŞÖLEN OLUŞTURUYOR.

Dut bahçeleri rengarenk
30.06.2021
68
A+
A-

Ağaçlarının altına serilen fileler (melefe) dut bahçelerinde hijyenin yanı sıra görsel bir şölen oluşturuyor.

Ağaçtan dökülen dutların yere düşmemesi, toprakla temas etmemesi için ağaçların altına binlerce metrekare file seriliyor. Dalından kopan dut filenin üzerine düşüyor. Toz ve toprak ile temas etmeyen meyveler daha temiz oluyor.

Dut meyvesiyle tanınan Adıyaman’ın Tut ilçesindeki bahçeler görsel şölen sunuyor. Çeşitli renklerdeki fileler bahçeleri süslüyor. Binlerce metrekare file, meyvenin toprakla buluşmasını engelliyor. Daha önce yere düşen dutlar elle tek tek toplanırken, bu işlem hem zaman hem de iş gücü kaybına neden oluyordu.

Filenin yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda 45 çiftçiye 4 bin 500 dekar alanı kaplayacak kadar file dağıttı.

Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, dut yetiştiriciliğinde Adıyaman’ın Türkiye 2.’si olduğunu belirterek, “İlimizde dut yetiştiricilik alanı 2 bin 280 dekardır. Bu yetiştiricilik ile biz Türkiye’de 2. sırada yer alıyoruz. Türkiye’de dut yetiştiriciliğin, yani üretimin yüzde 7’si ilimizden karşılanmaktadır. Tut ilçemizde bu anlamda özellikle kapama dut bahçeleri konusunda epey bir mesafe kat etmiştir. Önceki yıllarda Müdürlüğümüz tarafından 45 çiftçiye 4 bin 500 dekar alana tekabül eden file dağıtımı yapıldı. Dutlar hem doğal bir şekilde bu filelere dökülüp kuruyor, hem de tozla, yerdeki bir takım şeylerle temas etmeyerek daha hijyen şartlarda kurumasına vesile oluyor” diye konuştu.

Dut üreticisi Medine Büyüktaş ise, bu filelerin hijyen konusunda çok önemli olduğunu ayrıca dut toplamada zahmetsiz olduğunu aktardı.

Başka bir üreticisi Mehmet Doğrul ise “Hem daha hijyenik hem de alttan hava aldığı için dutların güzel kuruması, renginin güzel olması, sağlıklı olması nedeniyle tercih ediyoruz. Daha önceleri hiç serilmiyordu. Veyahut naylon şeyler seriliyordu” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.