Site Rengi

DOLAR 32,2241
EURO 35,1193
ALTIN 2.470,97
BIST 10.161,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Düzce Üniversitesi bölgeye değer katmaya devam ediyor

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ HEM TAMAMLAYICI TIBBİ ÜRÜNLER ÜRETEREK BÖLGESEL KALKINMAYA ÖNCÜLÜK EDERKEN AYNI ZAMANDA TARIMSAL ATIKLARINI ENDÜSTRİYE GERİ KAZANILMASI PROJELERİYLE TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YER ALIYOR.

26.04.2021
88
A+
A-

Düzce Üniversitesi hem tamamlayıcı tıbbi ürünler üreterek bölgesel kalkınmaya öncülük ederken aynı zamanda tarımsal atıklarını endüstriye geri kazanılması projeleriyle Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor.

Düzce Üniversitesi yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yerini almaya devam ediyor. Bu kapsamda bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması programına dahil edilen 5 ihtisas üniversitesinden biri olan Düzce Üniversitesi, çevre ve sağlık alanında gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik faaliyetleri ile bölgesel kalkınmaya ve değer üretmeye devam ediyor.

Çiftçiye önemli katkı

Düzce’nin verimli topraklarında Adaçayı, Lavanta, Stevya gibi 27 tür tıbbi bitki ve ürün üretimini destekleyerek hem bölge çiftçisinin bilimsel verilerle tarım yapmasına olanak sağlarken üniversite bünyesinde kurulan merkezler ile tıbbi bitkilerin kurutulması ve ekstraksiyonlarının yapılması faaliyetleri de gerçekleştiriliyor. Ayrıca bölge insanını, çiftçisini katma değeri yüksek olan ürünler üretmesini teşvik eden Düzce Üniversitesi üretim süreçlerinde de destek sağlayarak ekonomik kalkınmaya öncülük ediyor. Diğer taraftan Düzce Üniversitesi geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında yürüttüğü çalışmalarla sadece Düzce’ye değil, tüm Türkiye’ye hizmet ediyor.

“27 tür ürün üretilmesinde de üniversitemiz başarılı oldu”

Yapılan çalışmaları paylaşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Üniversitemiz bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması programına dahil olma başarısı gösteren 5 üniversiteden birisi oldu. Çevre ve sağlık alanında bölgesel kalkınmaya öncülük etmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitemizin çevre ve sağlık koordinatörlüğü bünyesinde oluşturduğumuz tarımsal endüstriye atıkların geri kazanılması yönelik merkezimiz kapsamında fındık atıklarından sanatsal kağıt hammaddelerinin üretilebilmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle merkezi laboratuvarımızda yaptığımız testlerle bölgemizdeki bütün tarımsal atıkların endüstriye geri kazandırılarak geliştirilmesine de katkı sağlıyoruz. Toprağımızın verimini tıbbi ürünler çerçevesinde değerlendirilmesi ve bölgesel kalkınmanın temel rolünü oluşturuyor. Bizim için adaçayı başta olmak üzere Lavanta ve Stevya gibi ürünlerin yaklaşık 27 tür ürün üretilmesinde de üniversitemiz başarılı oldu. Bu başarıda hem bölge çiftçilerimizin katkısı var hem de üniversitemiz araştırmacılarımızın ve öğretim üyelerimizin büyük payı var. Eşzamanlı olarak üretim tesisi kurarak bu tıbbi ürünlerin kurutulmasının yapılmasında ekstraksiyonlarının yapılmasına varıncaya kadar çok farklı ve çeşitli çalışmalar yürüteceğiz. Ümit ediyorum ki bilimsel bilginin bölgemizde kalkınmaya öncülük edebilecek olan programlarla buluşabilmesini temenni ediyoruz. Düzce denilince insanların aklına geleneksel ve tamamlayıcı tıp gelir diye ümit ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.