Site Rengi

DOLAR 32,4752
EURO 34,8856
ALTIN 2.433,53
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Edirnekapı Şehitliği’nde “İstanbul’daki Çanakkale” sergisi

TÜRK KIZILAYI’NIN, ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 106’NCI YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA, “İSTANBUL’DAKİ ÇANAKKALE” BAŞLIĞI İLE EDİRNEKAPI ŞEHİTLİĞİ’NDE SERGİ DÜZENLENDİ. ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN KIZILAY ARŞİVLERİNDE YER ALAN TARİHİ FOTOĞRAF VE BELGELERİ, İSTANBUL’DA İLK KEZ SERGİLENDİ.

18.03.2021
76
A+
A-

Türk Kızılayı’nın, Çanakkale Zaferi’nin 106’ncı yıldönümü dolayısıyla, “İstanbul’daki Çanakkale” başlığı ile Edirnekapı Şehitliği’nde sergi düzenlendi. Çanakkale Savaşı’nın Kızılay arşivlerinde yer alan tarihi fotoğraf ve belgeleri, İstanbul’da ilk kez sergilendi.

Çanakkale Zaferi’nin 106’ncı yıldönümü dolayısıyla tarihi fotoğraf ve belgeler Edirnekapı Şehitliği’nde düzenlenen sergi ile gün yüzüne çıktı. 2 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, Türk Kızılay’ı ve İstanbul Valiliği iş birliği ile gerçekleştirildi. “İstanbul’daki Çanakkale” adlı sergide, daha çok Hilal-i Ahmer’in çalışmaları fotoğraf ve belgelerle ele alınıyor. İstanbul’da ilk kez sergilenen fotoğraf ve belgeleri inceleyen vatandaşlar daha sonra şehitlikte dualar edip, çiçekler bıraktı.

“Çanakkale’den 150 bin yaralı ve hasta asker transferi gerçekleştirdi”

Sergi açılışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Kızılaycı hemşire ve doktorlar cephedeki yaralıların yaralarını sarardı. Yaralılarımızın cepheden, sıcak hattan tahliye edilmesine de Kızılaycılar bu tahliye görevini yaparlardı. Çanakkale Savaşı sırasında eğer yara ağır ise Kızılay’ımızın Ağadere‘de bulunan Sahra Hastanesi’nde tedavileri devam ederdi. Eğer orada da müdahale edilemeyecek şekilde ağır bir yaralı ise, kanaması durdurulduktan sonra Kızılay’ın 15 gemisi ile transfer edilirdi. Akbaş, Ağadere, Eceabat limanlarından yaralı askerler, Gelibolu’ya, Biga’ya, Lapseki’ye, Şarköy’e ve Tekirdağ ile İstanbul’a transferleri yapılırdı. Değerli arkadaşlar Çanakkale Savaşı sırasında Kızılaycılar Çanakkale’den 150 bin yaralı ve hasta asker transferi gerçekleştirdi. Bu topraklar sahipsiz değil, bu toprakların üzerinde belki 80 milyon yaşıyor ama biz inanıyoruz ki şehitler ölmez. Onlar da yaşıyor yüz binlerce şehitlerimizle beraber bugün bu topraklarda beraber yaşıyoruz. Bu toprakları savunmaya, güçlendirmeye ve mazlum insanlara, dünya insanlarının yaralarını sarmak için merhamet çınarımızın dallarını uzatmaya devam edeceğiz tekrar şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

“Hem şehitlerimizi anıyoruz, hem de dualar ediyoruz”

Sergiyi ziyaret eden Kızılay gönüllüsü Ayşe Rabia Sivrikaya, “Burada hep beraber olmak çok güzel bir duygu. Hem şehitlerimizi anıyoruz, hem de dualar ediyoruz. Türk Kızılay olarak hep beraber geldik bugünün anısına özel, hepimiz dualar edeceğiz mezarlıkları çiçekler bırakacağız” şeklinde konuştu.

Çanakkale şehitlerimizi anmak çok güzel bir duygu”

Şehit mezarlarına çiçek bırakan Mustafa Talha Binici, ise “Çanakkale şehitlerimizi anmak çok güzel bir duygu. Kızılay başkanımızla beraber hep birlikte ziyaret etmek bizim için çok büyük gurur” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.