Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Elazığ’da köylüler 11 bin dönüm alanın tekrar mera haline getirilmesini istedi

EKİNÖZÜ KÖYÜ SAKİNLERİ, 1956 TOPRAK REFORMU İLE BİRLİKTE KÖYLÜYE DAĞITILAN MERA VASFINA SAHİP ARAZİLERİN 1974’TE BİR AİLE VAKFINA DEVREDİLDİĞİNİ ÖĞRENDİKLERİNİ BELİRTEREK YARDIM İSTEDİ

Elazığ’da köylüler 11 bin dönüm alanın tekrar mera haline getirilmesini  istedi
22.06.2021
73
A+
A-

Elazığ’da 300 hane ve bin 600 nüfusa sahip Ekinözü Köyü sakinleri, 1956 toprak reformu ile birlikte köylünün kullanımına dağıtılan mera vasfına sahip arazilerin 1974’te bir aile vakfına devredildiğini öğrendiklerini belirterek, eski haline döndürülmesi için yardım istedi.

Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü Köyü sakinleri, kendilerinin kullanımında olan devlete ait olan mera alanlarının bir aile vakfına devredildiğini öğrenerek tepki gösterdi. 1956 yılındaki toprak reformu ile birlikte mera vasfındaki bazı alanların 1974 yılında bir aile tarafından tescille vakfa çevrildiğini elinde bulundurduğu dokümanlarla anlatan köy muhtarı Hayati Sinem, bu arazilerin tekrar mera vasfına kazandırılmasının en büyük talepleri olduğunu aktardı.

Köyleri hakkında bilgi veren Muhtar Hayati Sinem, “ Köyümüz, yaklaşık 300 haneden oluşup bin 600 nüfusa sahip. Köyümüzün başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Gurbette insanlarımızın olması hasebiyle yaz aylarında köyümüzün nüfusu yaklaşık 2 bin 500’e çıkmaktadır. Büyük ova statüsü almış bir köyün güzellikleriyle beraber bazı sıkıntılarımız da vardır. En başlıca sıkıntımız 1956 toprak reformu ile birlikte köylüye dağıtılan mera vasfına sahip arazilerin 1974’te aile vakfı tarafından haksız bir tescille vakfa çevrilmesidir” dedi.

Mera vasfına sahip arazilerinin aile vakfına dönüştürüldüğünü dile getiren Sinem, “ Buraların tarım arazisi olarak tescili mümkün değildir. Çünkü kayalık, taşlık ve ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Köyümüz olarak bunun mağduriyetini çok yaşamaktayız. Sadece panellerin arasına küçük bir geçit bırakılmak üzere köyün tek çıkış yeri olarak kalmıştır. Köyün tamamıyla etrafı aile vakfı tarafından 1974 yılında tamamıyla orijinalinde mera vasfı olan bu arazilerimiz vakfa çevrilmiştir. 11 bin dönümden bahsediyoruz. Köyümüzde bu vakfa çevrilmeleri nedeniyle yapılan kira sözleşmeleri herhangi bir sahibini tanımadığımız yaklaşık 600 dönüm üzerine güneş panelleri var. Köyüm hiçbir şekilde panellerden faydalanamıyor” şeklinde konuştu.

Orijinalinde ve kayıtlarda mera vasfı olan bu arazilerin tekrar mera vasfına kazandırılması en büyük talepleri olduğunu belirten Sinem, “ Haksız, kanunsuz bir tescil söz konusudur. Vakıf da olsa devlet tarafından kamulaştırılmış, kamu bedeli ödenmiş. Dolayısıyla burada hiç kimsenin burada hakkı yoktur. 1956 yılından 1974 yılına kadar mera vasfını koruyan bu arazilerin ne değişti de 1974’te özel bir aile vakfına geçiyor. Oysaki mera kanunu ikinci maddesi, amacı dışında kullanılamaz, sınırları daraltılamaz, özel şahsa geçemez ve zaman aşımına uğrayamaz, diyor. Kanunlarımız bu kadar açık ve netken nasıl becermişler bilemiyorum. Mera vasfına sahip arazilerimiz bir aile vakfına dönüştürülmüştür” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.