Site Rengi

DOLAR 32,3684
EURO 34,9873
ALTIN 2.324,71
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Elma ve armutta karaleke hastalığına dikkat

SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ İBRAHİM SAĞLAM, “TAHMİN ERKEN UYARI SİSTEMİNDEN ALINAN PARAMETRELER NETİCESİNDE; BÖLGEMİZDE İKLİM VE MEVSİM KOŞULLARI NEDENİYLE ELMA VE ARMUT BAHÇELERİNDE KARALEKE HASTALIĞI RİSKİ ARTMIŞTIR. İLİMİZDEKİ FARKLI İLÇELERDE BULUNAN ELEKTRONİK TAHMİN VE ERKEN UYARI CİHAZLARINDAN ALINAN VERİLER DE HASTALIK RİSKİNİN ARTTIĞINI GÖSTERMEKTEDİR” DEDİ.

17.05.2021
106
A+
A-

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tahmin erken uyarı sisteminden alınan parametreler neticesinde; bölgemizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle elma ve armut bahçelerinde karaleke hastalığı riski artmıştır. İlimizdeki farklı ilçelerde bulunan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskinin arttığını göstermektedir” dedi.

Hastalıkla mücadelede ilaçlamanın önemli olduğunu dile getiren Müdür Sağlam, “Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Elma ve armut bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, elma ve armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. Karaleke mücadelesinde;

1.ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında, 2.ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde), ilaçlama: Çiçek taç yapraklan yüzde 70-80 dökülünce ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşulların (Yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır” dedi.

İlaçlama konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Sağlam, özellikle aşağıda bu dönemlerde bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurulması gerektiğini dile getirerek, “İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise her defasında farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlimiz şartlarında bahçedeki hastalık durumuna göre fenolojik durum ve iklim şartları dikkate alındığında ilimiz için 2. (veya 3.) ilaçlama zamanı gelmiştir” sözlerini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.