Site Rengi

DOLAR 32,2394
EURO 34,7697
ALTIN 2.435,63
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Ericek Gümüşkaya Mağarası görenleri hayran bırakıyor

KAHRAMANMARAŞ’TA YEDİ MİLYON YIL ÖNCE OLUŞUMA BAŞLAYAN MAĞARA GÖRENLERİ KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR.

10.05.2021
76
A+
A-

Kahramanmaraş’ta 7 milyon yıl önce oluşuma başlayan mağara görenleri kendine hayran bırakıyor.

Göksun ilçesinin Ericek Mahallesinde bulunan Ericek Gümüşkaya Mağarası içerisinde bulunan sarkıt ve dikitler ilgi odağı oldu. Dar bir girişi bulunan mağara yaklaşık 150-200 metre uzunluğunda ve 40-50 metre yüksekliğinde.

Mağaranın içerisine birkaç kez girdiğini belirten fotoğraf sanatçısı Mehmet Gören, “Mağaranın içerisi yazın çok serin, kışın ise çok soğuk. Mağaranın içerisinde büyük oyuklar ve dibini göremediğimiz çukurlar mevcut. Yerler hala oluşama devam ettiğinden dolayı kaygan. Sarkıt ve dikitlerin muhteşem görüntüleri görülmeye değer. Mağara doğa harikası bir yer” dedi.

Doğa Aktivisti Tevfik Akkaya’da Gümüşkaya Mağarası’nın Doğu Torosların uç noktasında bulunan Berit Dağı eteklerinde bulunduğunu belirterek, “Yaklaşık yedi milyon yıl önce oluşuma başladı. Girişinin bir ardıç ağacı tarafından kapatılıyor olması keşfedilmesini engelleyen sebeplerden. 2001 yılında tesadüfen bir çobanın keçisinin mağaraya girmesi sonucu keşfedilen mağarayı ferdi çalışmalarım neticesinde 1648 doğa severin görmesini sağladım. Yaklaşık 700 metrelik pasif tırmanışla ulaşılan mağarada girişten hemen sonra başlayan ana galerinin tavanını ve duvarlarını süsleyen sarkıtların olağanüstü güzelliğini mağara zeminindeki dikitler tamamlıyor. Tavan yüksekliğinin yer yer 40-50 metreyi bulduğu mağarada hava sirkülasyonu olmayıp etrafı mağara iğneleri, traverten ve devasa sarkıtlarla bezenmiş iki tane göl bulunuyor. Bu göllerden büyük olanında muhteşem bir traverten var. Birçok karstik oluşumun ömrünü tamamlayıp fosil moduna girdiği ülkemiz coğrafyasında Gümüşkaya Mağarası aktif mağara olma özelliği ile önemli yer tutmaktadır. Doğada olmanın bir keyiften çok ihtiyaç olduğu günümüz yaşamında Gümüşkaya Mağarası hak ettiği ilgiyi umarım görür ve koruma altına alınır” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.