Site Rengi

DOLAR 32,3713
EURO 34,7774
ALTIN 2.410,97
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Fahiş fiyatta belirsizliğin giderilmesi önerisi

TİCARİ İTİBAR ZEDELEYEN FAHİŞ FİYAT TANIMINDA BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ

09.03.2021
112
A+
A-

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Fahiş fiyat sadece alıcıyı değil satıcıyı da mağdur ediyor.” diyerek ilgili yönetmelikte geçen ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ifadesinin kriterlerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, fahiş fiyattaki belirsizliğin meydana getirdiği olumsuzlukları belirterek, “TOBB çatısı altındaki tüm Oda ve Borsalar olarak, ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalar için disiplin mekanizmalarımızı çalıştırarak elimizden geldiğince vatandaşımızı mağduriyetten korumaya çalışıyoruz. Ancak üyelerimizin de korunması gerekmekte. Bunun için de her şeyden önce fiyatlardaki aşırı ve adil olmayan artışa ilişkin kriterlerin belirlenmesi gerekir. Bir fiyatın fahiş olup olmadığının kriterinin olmaması, satıcıyı bir anlamda tanımı olmayan bir suçtan dolayı cezalandırmak anlamında” dedi. Konuya ilişkin GTO 2 Nolu Unlu Mamüller Baklava, Un, Bulgur, Bakliyat İmalatı ve 6 Nolu Market-Bakkaliye Meslek Grubu üyelerinden aldıkları geri bildirimleri de değerlendiren Başkan Yıldırım, “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe, ‘Birinci fıkra çerçevesinde verilen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmez.’ ibaresi eklendi. 5 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bu değişiklik; üretici, tedarikçi ve perakende işletmesinin savunması alınmadan Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasının önünü açmaktadır. Bu durum da anayasamızın 38.maddesinde belirtilen; suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı hükmüne aykırıdır. Bir yandan tanımı olmayan bir suç var diğer yandan savunma hakkı yok. Bu uygulamalar, kurallara ve ticaret ahlakına uygun bir şekilde ticaret yapan işletmelerimizin haksız ve yersiz ithamlarla karşılaşmasına neden olmakta. Ticari hayatta güven zedeleyen bu haksız ve yanlış algının değiştirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.