Site Rengi

DOLAR 32,3794
EURO 34,7059
ALTIN 2.425,57
BIST 10.005,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

Fındık üreticisine kozalak akarıyla mücadele uyarısı

DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ, FINDIK BAHÇELERİNDE ZARARLI OLAN FINDIK KOZALAK AKARI ZARARLISINA KARŞI MÜCADELE ZAMANI GELDİĞİNİ HATIRLATARAK, YAPILMASI GEREKEN MÜCADELEYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ.

09.05.2021
82
A+
A-

DÜZCE(İHA) – Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık bahçelerinde zararlı olan fındık kozalak akarı zararlısına karşı mücadele zamanı geldiğini hatırlatarak, yapılması gereken mücadeleyle ilgili bilgi verdi.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Özel bir fındık zararlısı olan Fındık Kozalak Akarı gözle görülemeyecek kadar küçük bir akardır. Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunmaktadır ve bütün fındık çeşitleri üzerinde beslenmektedirler. Tombul fındık gibi hassas çeşitlerde yüzde 70’e varan zararlara neden olmaktadır. Bu zararlıya karşı en iyi mücadele şekli mekanik mücadele kozalakların toplanıp bahçeye bırakılması şeklinde yapılan mücadele yöntemidir. Fındık Kozalak Akarı, fındık kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır. En uygun kimyasal mücadele zamanı kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı, uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı olduğu nisan sonu mayıs başındaki bir haftalık süredir. Bu dönemde fındık kozalak akarı zararlısına karşı ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin fındıkta külleme hastalığına, hastalığın görülmediği yerlerde ayrıca koruyucu mücadele yapmasına gerek yoktur. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘bitki koruma ürünleri uygulama belgesi’ne sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.