Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Fındıkta dalkıran zararlısına karşı mücadele

GİRESUN ZİRAAT ODASI TARIM DANIŞMANLARI, ÜRETİCİLERİN FINDIKTA DALKIRAN TUZAĞI KURULUMUNA YARDIMCI OLMAK İÇİN SAHAYA İNDİ

Fındıkta dalkıran zararlısına karşı mücadele
18.06.2021
138
A+
A-

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilere yönelik tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetleri kapsamında üreticilerin dalkıran tuzağı kurulumuna yardımcı olduklarını bildirdi.

Karan, oda bünyesinde çalışan tarım danışmanları tarafından bir fındık zararlısı olan dalkıran zararlısına karşı üreticilerin bahçelerine tuzak kurulduğunu kaydetti.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, dalkıranın fındık bahçelerinin önemli zararlılarından olduğunu belirterek, mücadelesi yapılmadığında dallarda kurumalara ve ürün kaybına neden olduğunu ifade ederek “Dalkıranın ergin dişilerinin fındıkların dallarında galeriler açarak zarara neden olmaktadır. Açılan deliklerden bitki özsuyu dışarı sızar, sızıntılar dallarda siyahımsı izler bırakır, dallar zayıflar ve yan dalları ile birlikte kurur. Yoğun bulaşmalarda ocakları tamamen kurutabilir. Mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir. Dalkıran bakımsız ve zayıf bahçelerde daha fazla zarar yaptığından gübreleme ve bakım işlemlerine önem verilmelidir. Taban suyu yüksek olan yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Kış aylarında galerili zayıf ve kuru dallar bahçeden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Ancak gözden kaçırılarak ocaklarda bırakılan bulaşık dallar ilkbaharda yapılan budama esnasında ocaklardan çıkarılarak mücadeleye devam edilmelidir. Haziran temmuz ve ağustos aylarında yoğun olarak çıkan yeni nesil dalkıran erginleri ile kitlesel tuzaklama yöntemi ile mücadele yapılabilir” dedi.

Dalkıran zararlısıyla mücadelede kültürel mücadele kadar kimyasal mücadelenin de önemli olduğunu belirten Karan, “Dalkıranın çıkış döneminde ergin dişilerin bulaşık olan dallardan bulaşık olmayan fındık dallarına galeri açmalarını önlemek amacıyla yapılır. Dalkıran mücadelesinde başarı sağlayabilmek için dalkıran çıkışlarının tespit edilmesi gerekmektedir. Kışlamış erginlerin aktif hale geçerek taze odun talaşlarının görüldüğü yeni galeriler tespit edilince ilaçlama yapılmalıdır. Ancak ilkbahar döneminde hava sıcaklıklarına bağlı olarak kademeli olarak çıkış yapan zararlıya karşı yapılan kimyasal mücadelede başarı sağlanamayabilir. Dalkıran çıkışlarının yoğun olarak devam ettiği yaz dönemi haziran ve temmuz aylarında mücadele zamanı tespiti yapılır. Biyoteknik mücadelede kullanılan kitlesel yakalama tuzakları, çıkış zamanı tespiti için izleme amaçlı kullanılmaktadır. Haziran başından itibaren bahçeyi temsil edecek şekilde yerden 1-1,5 metre yüksekliğe asılan çekici tuzaklar, düzenli olarak haftada bir kontrol edilir. Tuzaklarda yakalanan erginlerde ani bir yükseliş görüldüğünde dalların gövdelerini kaplayacak şekilde ilaç uygulaması yapılmalıdır. İlimiz fındık bahçelerinde zarara neden olan dalkırana karşı üreticilerin dikkatli davranmaları, bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, zararlı ile bulaşık olan bahçelerde zamanında mücadele yapmaları, ekonomik anlamda ürün kayıpları yaşanmaması bakımından önemlidir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.