Site Rengi

DOLAR 32,3882
EURO 34,7847
ALTIN 2.410,20
BIST 10.099,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Fındıkta külleme hastalığı rekolteyi etkiliyor

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNLERİNDEN OLAN FINDIK, 2013 YILINDAN BU YANA ‘KÜLLEME’ HASTALIĞI İLE MÜCADELE EDİYOR. REKOLTEYİ OLUMSUZ ETKİLEYEN VE ÜRETİCİLERİN BÜYÜK MÜCADELE VERDİĞİ HASTALIK, FINDIK BAHÇELERİNDE YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLADI.

Fındıkta külleme hastalığı rekolteyi etkiliyor
07.06.2021
123
A+
A-

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındık, 2013 yılından bu yana ’külleme’ hastalığı ile mücadele ediyor. Rekolteyi olumsuz etkileyen ve üreticilerin büyük mücadele verdiği hastalık, fındık bahçelerinde yeniden görülmeye başladı.

Her geçen yıl fındık ürününde rekolte düşüklüğüne yol açan hastalık yüzünden fındık üreticisi son yıllarda sorunlar yaşamaya devam ediyor. Fındıkta en önemli hastalıklardan olan ve yaklaşık 8 yıldır mücadele edilen külleme, beraberinde zararlılar ile birlikte ciddi rekolte kaybına yol açabiliyor. Üreticiler, pandemi döneminde daha çok girdikleri fındık bahçelerinde bakımlarını yaparak ilaçlamalarını sürdürüyor. Ancak alınan tedbirler ve müdahalelere rağmen külleme hastalığı her geçen yıl yeniden kendini gösteriyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, şuanda külleme hastalığının tam ortaya çıktığı dönemde olunduğunu belirterek, ilaçlama yapılmayan bölgelerde hastalığın daha üst seviyelerde olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik sürekli olarak bilgilendirme çalışmalarının yapılığını kaydeden Soydan, “Üreticilerimiz de son yıllarda ciddi bir ilaçlama mücadelesi içindeler ama bunun yanın da ilaçlama yapmayan çiftçilerin bahçelerinde şuanda küllemenin daha fazla çıktığını görebiliyoruz. İlaç atanların bahçesinde ise zarar vermeyecek düzeyde ve bazılarında ise hiç yok” dedi.

“Rekolteyi düşürüyor, üreticinin ekonomik kaybına neden oluyor”

Külleme hastalığı ile artık fındık bahçelerinde erken mücadelenin çok daha önemli olduğunu kaydeden Soydan, “Yapmayanların bahçelerinde zaten artış olduğunu görüyoruz. Zaten külleme ile yaklaşık 8 yıldır mücadele ediyoruz. İlaç atılmayan bahçelerin zaten fındığı çuvala girene kadar ve çuvalda da iç kısımlarına hasar verdiğini ve çürüttüğünü söyleyebiliriz. Bu günlerde hastalığın boyutu daha çok ortaya çıkıyor. Külleme hastalığı hem rekolteyi olumsuz etkileyecektir, hem de üreticinin de ekonomik kaybına neden olacaktır, en önemli tarafı da bu. Bu nedenle külleme ile ilgili muhakkak mücadele yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.