Site Rengi

DOLAR 32,5036
EURO 34,5701
ALTIN 2.494,86
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı uyardı:

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DOKTOR BEYHAN YENERKOL

20.05.2021
119
A+
A-

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Beyhan Yenerkol “İnme Geçiren Hastalarda Uygulanan Nörolojik Rehabilitasyon” konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Nörolojik Rehabilitasyon hakkında bilgi veren Uzman Doktor Yenerkol, “Vücudumuzun dengeli ve koordineli bir şekilde hareket edebilmesi için önemli olan yapımızdan biri beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemidir. Bu sistemden ayrılan sinirler bütün vücudumuzu bir ağ gibi sarar. Bu kısım ise periferik sinir sistemi olarak isimlendirilir. Eğer bu sistemlerde bir bozukluk olursa karşımıza bir takım bulgular çıkar. Yürüme bozuklukları, konuşma bozuklukları, solunum kaslarının etkilenmesine bağlı gelişen solunum problemleri bunlardan bazılarıdır. Nörolojik rehabilitasyonda, bu bozuklukları ortadan kaldırmak, hastayı günlük yaşama tekrar kazandırmak amaçlanır” dedi.

Nörolojik rehabilitasyonun uygulandığı hastalıklar

Nörolojik Rehabilitasyonun uygulandığı hastalıklardan bahseden Uzman Doktor Yenerkol, “Bu gruba çok geniş bir hasta grubu girer. En çok rastladığımız hasta grubu inmeli hastalardır. İnme, dünyada kalp damar sistemi hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sıklıkla ölüme neden olan hastalıktır. Erkeklerde yüzde 19 daha fazla görülür. Yaş arttıkça görülme sıklığı artmaktadır. Yine bazı hastalıklarda görülme sıklığı artmaktadır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanda yağ oranının yüksek olması gibi durumları bu grup içerisinde sayabiliriz. Ayrıca şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, hormon tedavileri yine inme riskini arttıran nedenlerdir” ifadelerini kullandı.

İnme geçiren hastalarda nörolojik rehabilitasyon

İnme geçiren hastalarda uygulanan nörolojik rehabilitasyon hakkında bilgi veren Uzman Doktor Yenerkol, “İnme beyindeki damarlarda tıkanma veya kanamaların oluşturduğu bir durumdur. Hastalarda gelişen klinik tablo, etkilenen bölgenin yeri ve genişliğine bağlı olarak değişir. Vücudun bir yarısında kol ve bacakta hareket bozukluğu ve güçsüzlük gelişir. Denge bozulabilir. Bazı hastalarda anlama ve konuşma da bozulabilir. Hastalığın şiddetine göre hasta oturamayabilir. İdrar ve gayta kaçırma olabilir. Yutma bozukluğu gelişebilir. İnme meydana geldiğinde bazı beyin hücreleri zarar görür. Zarar gören beyin hücreleri, inmeye bağlı ödem ortadan kalktıktan sonra tekrar çalışmaya başlar. Bu süre ilk 6 ayda en hızlıdır. 2-3 yıla kadar da iyileşme devam eder” diye konuştu.

“Nörolojik rehabilitasyona erken başlanması önemlidir”

Rehabilitasyonun erken başlanması gerektiğine dikkat çeken Uzman Doktor Yenerkol, “Nörolojik Rehabilitasyon, mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Hastanın genel durumu düzelince, yaşamsal fonksiyonları stabil hale geldiğinde rehabilitasyon hemen başlanmalıdır. Amaç, hastanın günlük yaşam aktivitelerini bir an önce yapabilecek hale getirmek ve hastayı bir an önce topluma kazandırmaktır. Erken dönemde yatakta uygun pozisyonlama önemlidir. Yatak yarası gibi oluşabilecek istenmeyen durumların olmaması için çalışılır. Hastanın durumu stabil hale geldiğinde ise bazı özel teknikler kullanılarak hastaya egzersizler yaptırılır. Bazı fizik tedavi araçlarından da yararlanılır” dedi.

“Yenilikçi tedaviler inme geçiren hastalarda yüz güldürüyor”

Son yıllarda tıp teknolojisinde büyük ilerlemeler olduğuna ve bu durumun, rehabilitasyon alanında da kendini gösterdiğini ve birçok yeniliğin ortaya çıkmasını sağladığına değinen Uzman Doktor Yenerkol, “Yenilikçi tedaviler inme geçiren hastalarda başarı oranını oldukça arttırmaktadır. Dengeyi düzenleyen bilgisayar ortamında yapılan sanal gerçeklik egzersizleri, yürüme robotları, gayta-idrar kaçırmayı önleyen manyetik sandalyeler bunlardan bazılarıdır. Bu teknolojik aletler, hastaların daha çabuk günlük yaşam aktivitelerini kazanmasında büyük yarar sağlamaktadır. Yine hidroterapi (havuz içi egzersizler) rehabilitasyon amaçlı kullandığımız diğer bir yöntemdir. Burada suyun kaldırma gücünden yararlanılır. Vücut ağırlığı azalınca hasta daha rahat hareket eder ve egzersizlere aktif olarak katılabilir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.