Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Fransız sanat tarihçisi kitabında 11 Türk ressama yer verdi

FRANSIZ SANAT TARİHÇİSİ CLOTİLDE SCORDİA, “İSTANBUL MONTPARNASSE” ADLI KİTAPTA DA FRANSA’DA YAŞAMIŞ 11 TÜRK RESSAMININ ESERLERİNE VE YAŞANTILARINA YER VERDİ.

19.03.2021
89
A+
A-

Fransız sanat tarihçisi Clotilde Scordia, “İstanbul Montparnasse” adlı kitapta da Fransa’da yaşamış 11 Türk ressamının eserlerine ve yaşantılarına yer verdi.

Fransız sanat tarihçisi Clotilde Scordia, etkilendiği Türk kültürünün Fransa’da geniş çevrelere yayılması amacıyla “İstanbul Montparnasse” adlı bir kitap çıkardı. Scordia, kitabında sanat dünyasına iz bırakan Fahrelnissa Zeid, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Abidin Dino, Selim Turan, Avni Arbaş, Nejat Devrim, Mübin Orhon, Tiraje Dikmen, Remzi Raşa ve Albert Bitran’a yer verdi. Ressamların eserlerini ve yaşantılarını Fransızca olarak anlatan sanat tarihçisi Scordia, kitabının tanıtımı için ise Paris’te bulunan Jacqueline Quillere -Üstünel’in sahibi olduğu La Petite Galerie’de açtığı sergi ile gerçekleştirdi. Sergide, kitabında yer verdiği Türk ressamların eserlerini Paris’teki koleksiyonculardan ödünç alarak yer veren Scordia’nın kitabı kısa sürede büyük ilgi gördü.

Yedi yıl boyunca araştırma yaptığını söyleyen Scordia, “Araştırmalara üniversite yıllarımda başlamıştım. Üniversite eğitimimi tamamladığımda da Fransız halkına ikinci yeni Paris Ekolüne mensup olarak bilinen Türk sanatçıları tanıtmak istedim” dedi.

Fransa’da yaşayanların da bu isimleri yakından tanımasını istediğini dile getiren Fransız sanat tarihçisi, “Fransız ve frankofon sanatseverlere, koleksiyonculara kendilerini tanıtmak benim için bu nedenle çok önemliydi. Türkiye’den bu kadar değerli sanatçıların Paris’e gelerek büyük ustalarla atölyelerde çalıştıklarından haberleri yoktu. İki ülke arasındaki verimli paylaşımları gözden geçirmek, İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından Fransa’ya gelen, buraya yerleşen, çalışan ve sanatçıları tanıtmak benim için önemli” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.